Tα μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια KKR, τα οποία ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον έλεγχο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Telecom Italia (TIM) όφειλαν εξαρχής να έχουν εξασφαλίσει την εύνοια του σημαντικότερου εμπλεκομένου σε αυτή την πρωτοβουλία. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ιταλό πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η υπεύθυνη για το θέμα ομάδα των KKR γνώριζε πως δεν μπορεί να προχωρήσει με την προσφορά χωρίς την κυβερνητική υποστήριξη. Οπότε, προ ημερών είχαν επαφές με αξιωματούχους στη Ρώμη και ο Μάριο Ντράγκι ενημερώθηκε σχετικά. Οι αξιωματούχοι έθεσαν ορισμένους όρους, αλλά τελικώς η ιταλική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως. Χθες η τιμή της μετοχής της Telecom Italia στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου είχε αναρριχηθεί έως 2,5%, προτού απολέσει αυτά τα κέρδη.
Η πρόταση, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή, ενδεχομένως να προσφέρει μία λύση στον Μάριο Ντράγκι ως προς τα μακροχρόνια προβλήματα με το πρώην κρατικό μονοπώλιο. Συν τοις άλλοις, θα συνδράμει την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τη στρατηγική του πρωθυπουργού, οικοδομώντας και στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η ΤΙΜ είχε πτώση στην τιμή της μετοχής της άνω του 30% από τον Ιούνιο και εντεύθεν, ενώ προέβη σε διπλή ανακοίνωση για την πορεία των κερδών της. Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος θα μπορούσε να επιδοτηθεί με δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (από την πανδημία) της Ε.Ε., ούτως ώστε να αναπτύξει γρήγορα ευρυζωνικά δίκτυα σε όλη την Ιταλία. Οπότε, η ομάδα του πρωθυπουργού μελέτησε την προσφορά, εστιάζοντας την προσοχή της στο καίριο στοιχείο για αυτά τα δίκτυα. «Η κυβέρνηση έχει τρεις προτεραιότητες στην ανάλυση της πρότασης και το μέλλον της Telecom Italia», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Η πρώτη αφορά την προστασία των θέσεων εργασίας, η δεύτερη της τεχνολογίας, η οποία έχει μεγάλη αξία και η τρίτη του δικτύου». Ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αντιληφθεί το περίπλοκο και το επωφελές της συμφωνίας.
Οι Αμερικανοί γνώριζαν πως δεν θα μπο- ρούσαν να προχωρήσουν με την προσφορά χωρίς την κυβερνητική υποστήριξη.
Προ του 2002, οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Goldman Sachs, είχε εκκινήσει ένα μεγάλης έκτασης πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και γνώριζε τη στρατηγική αξία της ΤΙΜ, καθώς και τα προβλήματά της. Το 2017 η κυβέρνηση τότε χρησιμοποίησε το δικαίωμα που είχε και που σπανίως το ασκούσε, να περιορίσει την επιρροή της Vivendi. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το δίκτυο θα ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο και θα αποσπαστεί σε αυτόνομη εταιρεία με στέρεη ροή εσόδων, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestati), της δεύτερης μεγαλύτερης μετόχου μετά τη γαλλική Vivendi. Η Cassa Depositi, που ελέγχει και τη μικρότερη ανταγωνίστρια της ΤΙΜ, την Open Fiber, παρουσίασε χθες το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο υπό τον επικεφαλής της και στενό συνεργάτη του Ντράγκι, Ντάριο Σκαναπιέκο. Η δε KKR θα αναλάβει τον έλεγχο των εμπορικών δραστηριοτήτων και της κινητής τηλεφωνίας. Η συμφωνία θα ωφελήσει τις οικονομικές σχέσεις Ρώμης και Ουάσιγκτον, ενώ μάλλον θα ικανοποιήσει και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χρειάζεται ο Μάριο Ντράγκι, διότι η μεγαλύτερη μέτοχος της ΤΙΜ είναι η Vivendi. Αλλά ο Μακρόν δεν θα ενοχληθεί από το ότι θα απολέσει τον έλεγχο επί της ΤΙΜ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. O λόγος είναι πως ο ιδιοκτήτης της γαλλικής εταιρείας στηρίζει τη δεξιά αντιπολίτευση προς τον Μακρόν ενόψει των εκλογών του 2022.