Χρηματιστήριο: Με ισχυρή άνοδο προσέγγισε τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με ισχυρή άνοδο προσέγγισε τις 900 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,06% με χαμηλό τζίρο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έβαλε φρένο στην τριήμερη πτώση με ισχυρό ριμπάουντ, ειδικά στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, αν και με πολύ μικρό όγκο και τζίρο λόγω και της αργίας στη Γουόλ Στριτ. Η επιστροφή των αγοραστών στις τράπεζες και σε επιλεγμένα blue chips ώθησαν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα από το σημαντικό τεχνικό σημείο των 895 μονάδων, χωρίς να καλύπτεται ωστόσο πλήρως το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. 

Η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης οδηγεί σε κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές, καθώς η προοπτική επανόδου σε συνθήκες ανάπτυξης τίθεται υπό αμφιβολία. Ωστόσο, τα χρηματιστήρια εμφανίζουν για μία ακόμη φορά αντιστάσεις και άμυνες. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η χθεσινή κίνηση της ελληνικής αγοράς ήταν σημαντική τεχνικά, καθώς η καθοδική παραβίαση των 895 μονάδων, εάν επέμενε, θα διαμόρφωνε προϋποθέσεις για συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με τις 880 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης.

Ετσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,06% στις 898,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,72 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 1,17%, στις 2.158.04 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,12%, κλείνοντας στις 1.533.92 μονάδες, με την Τράπεζα Αττικής να σημειώσει limit-down για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Σε νέα έκθεσή της η Jefferies τονίζει πως οι προοπτικές τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές είναι ξεκάθαρα θετικές.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,74%, στις 583,77 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υπεραποδίδει στο +1,74%, την Alpha Bank να ακολουθεί στο +1,34%, ενώ με κέρδη 0,66% και 0,54% έκλεισαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, αντίστοιχα.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο η ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ έκλεισαν με μικρή πτώση, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι Aegean, Ελλάκτωρ και Motor Oil με άνοδο άνω του 3%.

Τα «σήματα» από τους διεθνείς οίκους συνεχίζουν να είναι αισιόδοξα όσον αφορά την πορεία του Χ.Α., ενισχύοντας τις προσδοκίες για έναν καλύτερο Δεκέμβριο. Σε νέα έκθεσή της η Jefferies τόνισε πως οι προοπτικές τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές είναι ξεκάθαρα θετικές και για αυτό αναβάθμισε τη στάση της για την ελληνική αγορά από μέτρια bullish (αισιόδοξη) σε απόλυτα bullish.

Οπως σημείωσε, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται πλάγια τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά με το 67% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο και με τις αφίξεις τουριστών το 2021 να είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2015 το ελληνικό αφήγημα παραμένει θετικό. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα ειδικά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Ο οίκος επισήμανε πως «η Ελλάδα πιθανότατα πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα turnarounds του ΑΕΠ το 2021, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό +16,2% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο», προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εκπλήξει στο σύνολο του 2021 και θα κινηθεί στα επίπεδα του 8% και πολύ υψηλότερα από το 5% που προέβλεπε η Jefferies.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή