Χρηματιστήριο: Μίνι «κραχ» σε Αθήνα και εξωτερικό προκαλεί η «μετάλλαξη της Μποτσουάνα»

Χρηματιστήριο: Μίνι «κραχ» σε Αθήνα και εξωτερικό προκαλεί η «μετάλλαξη της Μποτσουάνα»

Απώλειες άνω του 3,5% στο ΧΑ εν μέσω του γενικευμένου κλίματος ανησυχίας - Παρόμοια είναι η εικόνα και στις ξένες αγορές

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της νέας αφρικανικής μετάλλαξης βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει απώλειες άνω του 3,5% και «βουλιάζει» κάτω από τις 870 μονάδες, εν μέσω του γενικευμένου κλίματος ανησυχίας σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρή πτώση κατά 3,83% και κατακρημνίζεται στις 864,52 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουλίου, χάνοντας σχεδόν 35 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (898,97 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 28 μονάδες (από 864,44 έως 892,51 μονάδες), με την πτώση μάλιστα να πραγματοποιείται με υψηλό τζίρο συναλλαγών, ο οποίος ξεπερνάει τα 55 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία χάνει άνω του 6% και διολισθαίνει στα 4,7 ευρώ, καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτος στο ενδεχόμενο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.  

Απώλειες άνω του 5,5% εμφανίζουν και οι τραπεζικές μετοχές των Πειραιώς – Alpha Bank, ενώ στο 5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda Develpment, Viohalco και Εθνική Τράπεζα. 

Ενδεικτικό της έντασης και της έκτασης των ρευστοποιήσεων είναι το γεγονός ότι από τα blue chips, ούτε ένα δεν βρίσκεται σε θετικό έδαφος, ενώ σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 11 μετοχές γλιτώνουν το αρνητικό πρόσημο. 

Πτώση 3% στην Ευρώπη

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις ξένες αγορές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,7% και τις 468 μονάδες, ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 2,8% και βρίσκεται στις 15.462 μονάδες, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει κατά 2,9% και τις 7.100 μονάδες.   

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια (futures) του Dow Jones μειώνονται κατά 800 μονάδες, προαναγγέλλοντας ένα πτωτικό άνοιγμα στο -2,2% και τις 34.957 μονάδες. 

Στην Ασία, το πρωί ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε στο -2,5% και τις 28.751 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng τερμάτισε στο -2,7% και τις 24.080 μονάδες.   

Το μαζικό sell off ξεκίνησε μετά το καμπανάκι που έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη νέα αφρικανική παραλλαγή, γνωστή ως Β.1.1.529, η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, ένας αριθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα (Δείτε ΕΔΩ όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής). 

Κι όλα αυτά, ενώ η Ευρώπη ήδη βιώνει το δ’ κύμα της πανδημίας, με ολοένα και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα και τους επενδυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός νέο lockdown, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.  

Στο -5% οι απώλειες της εβδομάδας

Οι παραπάνω φόβοι είναι μοιραίο να επιδρούν αρνητικά και στη «ρηχή» αγορά της Αθήνας, η οποία χάνει πολύ εύκολα όλα τα στηρίγματα και επιστρέφει στον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.   

Μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση είναι η χειρότερη από τις 19 Ιουλίου, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουλίου, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Σε επίπεδο εβδομάδες δε, η σωρευτική πτώση αγγίζει το 5%, με αποτέλεσμα η άνοδος από τις αρχές του έτους να περιορίζεται στο 11%. 

Απώλειες έως 6% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των «πυρών», διολισθαίνοντας κατά 5,27% και υποχωρώντας στις 553 μονάδες, αρκετά μακριά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.   

Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς διαπραγματεύεται στο -6,2% και το 1,29 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο -5,5% και τo 1,03 ευρώ.    

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι μετοχές των Eurobank και Eθνικής Τράπεζας κατακρημνίζονται στο -4,2% και στο -5,2%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται για τρίτη διαδοχική ημέρα σε διψήφια πτώση. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -5,55% 1,039 ευρώ
  • Attica Bank -18,37% 0,502 ευρώ
  • Eurobank -4,17% 0,8912 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -5,17% 2,551 ευρώ
  • Πειραιώς -6,16% 1,294 ευρώ

Βαριές απώλειες στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά 6% και τα 4,72 ευρώ, δείγμα των ανησυχιών για τον κλάδο των αερομεταφορών, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο -5% και τα 4,43 ευρώ.   

Απώλειες άνω του 3% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνα, Lamda Development και Coca – Cola.   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -7,5%, ενώ με απώλειες άνω του 6% ακολουθούν οι μετοχές των Ικτίνος και Intracom.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), μόλις εννέα μετοχές κινούνται ανοδικά, 107 καταγράφουν πτώση, ενώ δύο μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Πηγή: moneyreview.gr

Ειδήσεις σήμερα

• Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη «μετάλλαξη της Μποτσουάνα»

• «Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής στην Αθήνα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή