ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η ΑΠΔ για δικηγόρους, μηχανικούς

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η ΑΠΔ για δικηγόρους, μηχανικούς

Από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 καταργείται για χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς η υποχρέωση φυσικής επίσκεψης στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να τροποποιήσουν τις αναλυτικές περιοδικές τους δηλώσεις (ΑΠΔ), καθώς θα τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 καταργείται για χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς η υποχρέωση φυσικής επίσκεψης στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να τροποποιήσουν τις αναλυτικές περιοδικές τους δηλώσεις (ΑΠΔ), καθώς θα τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία. Η νέα διαδικασία τροποποίησης των ΑΠΔ αφορά τα έτη 2019 και 2020 και απευθύνεται σε  έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς. Συγκεκριμένα, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε:

– Εργοδότες δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και σε ΝΠΙΔ.

– Εργοδότες μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ με υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων), Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία αποτελούσε πάγιο αίτημα των δικηγόρων, των μηχανικών και των υγειονομικών, καθώς καταργεί την ταλαιπωρία και την υποχρέωση φυσικής επίσκεψης στα τοπικά υποκαταστήματα για τροποποιήσεις ΑΠΔ και παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, μειώνει σημαντικά τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων του φορέα.

Η υπηρεσία θα παρέχεται στους εργοδότες μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ ( επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Εργοδότες → «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης για Εμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που διαθέτουν για την υποβολή ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου. Η δε δυνατότητα τροποποίησης παρέχεται στον εργοδότη ανά ασφαλισμένο.

Η ανωτέρω τροποποίηση πραγματοποιείται με απλό τρόπο για τον χρήστη, χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών και αφορά τη δηλωθείσα –μέσω ΑΠΔ– ασφάλιση των προσώπων αυτών για τα έτη 2019 και 2020, ώστε να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν το ασφαλιστικό καθεστώς τους. Βάσει του προγραμματισμού, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία θα εμπλουτισθεί στις 17/01/2022 με αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής των αντιστοίχως αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στους εν λόγω δικαιούχους (ασφαλισμένους και εργοδότες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή