Η «Μαύρη Παρασκευή» χτύπησε και τις αγορές με αφορμή τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, οδηγώντας σε μαζική φυγή τους επενδυτές από τις μετοχές και προς την «ασφάλεια» των ομολόγων, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παρασύρεται και αυτό, και μάλιστα πιο έντονα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές –λόγω ρηχότητας–, στη δίνη του ισχυρού sell-off. Ο τζίρος εκτινάχθηκε λόγω των ρευστοποιήσεων, ενώ ο Γενικός Δείκτης βούτηξε με ταχύτητα προς τις 855 μονάδες, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν κάποιες ιδιότητες στήριξης, αν και πιο στιβαρές για να δώσουν μια ανοδική αντίδραση φαίνονται πλέον οι 830 μονάδες. Οπως εκτιμούν, είναι πολύ πιθανόν οι επόμενες συνεδριάσεις να συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας, καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο θα επιτείνει τη νευρικότητα των επενδυτών.
Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 3 δισ. ευρώ να εξανεμίζονται από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,61% στις 2.058,55 μονάδες, στο -4,55% και στις 1.464,17 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 6,41% στις 546,35 μονάδες.
Απώλειες 6,13% σε επίπεδο εβδομάδας, στο 9,95% η υποχώρηση στις τράπεζες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,13%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 9,95%.
Η αβεβαιότητα και ο φόβος επέστρεψαν με ορμή στο επενδυτικό τοπίο για να σβήσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.
Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί. Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα τέθηκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή στη μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.