Αναταραχή στις διεθνείς αγορές, πτώση 13% στο πετρέλαιο

Αναταραχή στις διεθνείς αγορές, πτώση 13% στο πετρέλαιο

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με τη χειρότερη επίδοση σε διάστημα 12 μηνών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγάλη αναταραχή επικράτησε χθες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταβυθίζονται εξαιτίας της νέας επικίνδυνης μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής, ενώ απώλειες σημαντικές της τάξεως του 13% κατέγραφε και το πετρέλαιο, φθάνοντας σε επίπεδα ναδίρ αρκετών εβδομάδων, διότι μαζικά οι επενδυτές και οι παράγοντες των  αγορών στράφηκαν στα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε, όπως και ο χρυσός, ενώ ως κυρίαρχο ασφαλές επενδυτικό προϊόν αναδείχθηκε το ιαπωνικό γιεν. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών  ομολόγων υποχώρησαν 13 μονάδες βάσης, διότι οι συναλλασσόμενοι αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για αύξηση επιτοκίων. Αργά χθες στην αμερικανική αγορά, η οποία άνοιξε μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παρουσίαζαν πριν από το κλείσιμο δραστική κάμψη με πτώση 2,65%, 2,16% και 2,01% αντιστοίχως. Στη δε Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 έφθασε να ολοκληρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση με τη χειρότερη επίδοση σε διάστημα 12 μηνών. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ότι η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής θα προκαλέσει νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, κλονίζοντας σοβαρά την ούτως ή άλλως ευάλωτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Stoxx 600, ειδικότερα, κατά τις πρωινές συναλλαγές είχε υποχωρήσει κατά 3,6%, μετά ανέκτησε εν μέρει το χαμένο έδαφος στο 2,9%, αλλά το απόγευμα στο κλείσιμο είχε απώλειες της τάξεως του 3,67%. Συνολικά μιλώντας για τους δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου, είχαν μαζικές ζημίες άνω του 3,60% και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ως εξής: ο FTSE 100 απόλεσε 3,64%, 4,15% ο DAX στη Φρανκφούρτη, 4,75% ο CAC 40 στο Παρίσι, 4,60% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και 4,96% ο IBEX στη Μαδρίτη, ο οποίος εμφάνισε και τη δραστικότερη πτώση. Ο δείκτης αστάθειας και ευμετάβλητου για τα πρωτεύοντα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ηπειρο, V2TX , εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δεκαμήνου. Το ευρώ προς το δολάριο ανήλθε 0,9% στα 1,1313 δολάρια, ενώ το γιεν κατά 1,8% προς το αμερικανικό νόμισμα στα 113,31 γιεν ανά δολάριο. Στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης κατέγραψε δραστική πτώση της τάξεως του 13,24% και διαμορφώθηκε στα 68,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντιστοίχως στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent εξασθενούσε 10,18% στα 73,85 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά σποτ του χρυσού η τιμή του ενδυναμώθηκε κατά 0,50% στα 1.797,44 δολάρια η ουγγιά. Τέλος, όσα περιουσιακά στοιχεία με παράγοντα ρίσκου και όσες εταιρείες ωφελήθηκαν από την επανεκκίνηση της οικονομίας φέτος, όπως οι αεροπορικές easyJet και United Airlines, καθώς και οι εταιρείες ψυχαγωγίας και ταξιδίων AMC Entertainment και Carnival είχαν πτώση στις μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή