Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου

Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου

Ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για την αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων στην καρδιά της Αθήνας

7' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα «ζωή» αποκτούν σταδιακά όλο και περισσότερα ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, τα οποία είχαν περάσει στην απαξίωση και στην εγκατάλειψη για δεκαετίες, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην υποβάθμιση μεγάλου μέρους της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια ακόμα ελληνική παραδοξότητα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, τα κέντρα των οποίων έχουν σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και στις τάσεις στην αγορά ακινήτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλοί παράγοντες της αγοράς ακινήτων είχαν προβλέψει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ότι το κέντρο της Αθήνας θα αναβαθμιζόταν με νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση υφιστάμενων ακινήτων, αλλά και αναπλάσεις.

Σήμερα, έστω και με 15 χρόνια καθυστέρηση, λόγω και της οικονομικής κρίσης που μεσολάβησε, η πρόβλεψη αυτή φαίνεται πως θα γίνει πράξη, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ιστορικών κτιρίων τα οποία οδεύουν προς αξιοποίηση. Οι σχετικές επενδύσεις υπολογίζεται ότι ξεπερνούν πλέον τα 100 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ιδίως όταν θα αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των υπουργείων και συναφών δημοσίων υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη. Η εξέλιξη αυτή θα απελευθερώσει δεκάδες ακόμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και πραγματικά «φιλέτα», όπως το κτίριο που φιλοξενεί τα υπ. Ανάπτυξης και Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, οδηγός των εξελίξεων είναι, σε σημαντικό βαθμό, το ίδιο το Δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στην κατοχή των οποίων βρίσκονται αρκετά από τα σημαντικά αυτά ακίνητα. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Η ζήτηση για γραφεία, ξενοδοχεία και κατοικίες στο κέντρο της πόλης είναι η «σπίθα» που έχει «ανάψει το φιτίλι» των νέων αυτών επενδύσεων, με αποτέλεσμα όποτε διατίθενται στην αγορά αυτοτελή κτίρια, είτε προς πώληση είτε προς μακροχρόνια ενοικίαση, να βρίσκουν με σχετική ευκολία ενδιαφερομένους.

Πολυχώρος καταστημάτων, εστίασης, κατοικιών

ΜΙΝΙΟΝ

Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου-1

Το εμβληματικό πολυκατάστημα Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πατησίων, αναμένεται να αναβιώσει τα επόμενα χρόνια, έστω και με διαφορετικό χαρακτήρα, δύο και πλέον δεκαετίες από το κλείσιμό του. Πριν από λίγες ημέρες, η Dimand Real Estate επικράτησε σε σχετική διαγωνιστική διαδικασία που διοργάνωσε η ιδιοκτήτρια του ακινήτου Folli Follie, προσφέροντας τίμημα της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να αποτελέσει τον νέο ιδιοκτήτη των 16.000 τ.μ. από τα συνολικά 21.000 τ.μ. του συγκροτήματος.

Η εταιρεία θα προχωρήσει σε μελέτες για την ανακατασκευή του ακινήτου και αναμένεται να δημιουργήσει έναν πολυχώρο γραφείων, καταστημάτων, εστίασης και κατοικίας. Ο σχεδιασμός θα γίνει πιο συγκεκριμένος τους επόμενους μήνες, χωρίς να αποκλείονται και αλλαγές, καθώς η διαδικασία αυτή θα είναι δυναμική, με βάση και τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί για το ακίνητο.

Το Μινιόν είχε περάσει στην κατοχή της Folli Follie κατά τη δεκαετία του 2000, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του εμπνευστή και ιδιοκτήτη του, Ιωάννη Γεωργακά. Αρχική πρόθεση ήταν να επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα, σχέδιο που δεν προχώρησε.

Στη συνέχεια, το 2012, υπήρξε συμφωνία για τη μίσθωσή του από το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και το ακίνητο παρέμεινε αναξιοποίητο, μέχρι την εμφάνιση των οικονομικών προβλημάτων στη Folli Follie.

Γραφεία υψηλών προδιαγραφών 

Χρ. Λαδά – ΔΟΛ

Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου-2

Εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται οι οριστικές εξελίξεις αναφορικά με την πώληση της ιστορικής έδρας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην οδό Χρήστου Λαδά 1-3. Αγοραστής αντί ποσού της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι ένας γερμανικός όμιλος ακινήτων, που σχεδιάζει να ανακατασκευάσει το ακίνητο ώστε να μισθωθεί ως κτίριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών. Πριν από περίπου ένα χρόνο, το ακίνητο φερόταν να οδεύει προς έναν ξένο όμιλο υγείας, που σχεδίαζε να το μετατρέψει σε ένα σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε. Το ακίνητο των 4.000 τ.μ. ήταν μέρος του Project Jupiter, το οποίο μεταβίβασε η Alpha Bank στον επενδυτικό όμιλο Apollo το 2018. Η Alpha Bank είχε αποκτήσει το ακίνητο το 2017, στο πλαίσιο του τότε πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του πτωχευθέντος ΔΟΛ. Πωλητής του ακινήτου είναι η Sodia Properties, η οποία έχει υπό την κατοχή της και διαχειρίζεται τα ακίνητα που περιλαμβάνονταν στο Project Jupiter.

Το κτίριο της Χρ. Λαδά έχει ταυτιστεί με τον ΔΟΛ και την ιστορία του ήδη από την περίοδο του Εμφυλίου και στη συνέχεια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μετά, όταν αυξήθηκε και η δημοφιλία των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», που ξεκίνησαν να εκδίδονται μετά την Κατοχή από τον Δημ. Λαμπράκη. Το 1980 το ακίνητο ανακαινίστηκε πλήρως, ώστε να διευκολύνει τη φιλοξενία τόσο των εφημερίδων όσο και των περιοδικών του συγκροτήματος.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ακίνητο-κόσμημα

Μέγαρο Σλήμαν – Μελά

Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου-3

Ενα ακίνητο-κόσμημα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του e-ΕΦΚΑ είναι και το Μέγαρο Σλήμαν – Μελά, έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου. Πρόκειται για συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. Αποτελείται ουσιαστικά από το μεγάλο τετραώροφο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία της Πανεπιστημίου 46 και της Χαριλάου Τρικούπη καθώς και το ακίνητο όπου βρισκόταν κάποτε το Ωδείο Αθηνών, στη Φειδίου 3.

Το μεγαλύτερο από τα δύο κτίρια οικοδομήθηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα και λειτούργησε ως γραφεία, ενώ στην εσωτερική του αυλή βρίσκεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στο ισόγειο φιλοξενούνταν ορισμένα καταστήματα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα το εστιατόριο Ιντεάλ, όπως επίσης και το κατάστημα «Λουκουμάδες Αιγαίον».

Αντίστοιχα, το έτερο κτίριο της Φειδίου, που είναι και διατηρητέο, κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και στη διάρκεια της ιστορίας του έχει φιλοξενήσει την πρεσβεία της Αυστρίας και την προσωπική κατοικία του πρέσβη. Επίσης, μέχρι το 1971 φιλοξενούσε το Ωδείο Αθηνών. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω της εκμίσθωσής του. Λόγω των χαρακτηριστικών και της θέσης του ακινήτου εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ξενοδοχείου ή γραφείων.

Θα στεγαστούν ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού

Πρώην Εφετείο

Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου-4

Σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκεται και το κτίριο το οποίο στέγασε το ξενοδοχείο Ambassadeur κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Από το 1981 και μέχρι το 2000 αποτέλεσε την έδρα του Εφετείου Αθηνών, ενώ έκτοτε παραμένει κενό και εγκαταλελειμμένο, ενώ έχει υποστεί και σημαντικές φθορές. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 10.247 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, στην οδό Σωκράτους 65, ακριβώς πίσω από την πλατεία Ομονοίας.
Επειτα από σειρά αποτυχημένων διαγωνιστικών διαδικασιών, εντέλει το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του υπουργείου Τουρισμού και των υπηρεσιών του ΕΟΤ. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και είναι διάρκειας 30 ετών. Από τη μεταφορά αυτή το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 1,8 εκατ. ευρώ, που σήμερα καταβάλλονται για την ενοικίαση των κτιρίων του υπ. Τουρισμού. Ωστόσο, θα χρειαστούν και σημαντικές εργασίες αποκατάστασης, με την αγορά να εκτιμά ότι το κόστος ενδέχεται να προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία

«Μέγας Αλέξανδρος» και «Μπάγκειον»

Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου-5

Αλλες δύο δημιουργίες του Τσίλλερ, τα «δίδυμα» νεοκλασικά που δεσπόζουν εκατέρωθεν της οδού Αθηνάς, επί της πλατείας Ομονοίας, οδεύουν προς αξιοποίηση έπειτα από δεκαετίες. Αμφότερα τα ακίνητα λειτούργησαν ως ξενοδοχεία προπολεμικά, με τις επωνυμίες «Μπάγκειον» και «Μέγας Αλέξανδρος». Ωστόσο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε η παρακμή και μέχρι τη δεκαετία του 1950 είχαν πλέον σταματήσει να λειτουργούν, εκτός από τη φιλοξενία ορισμένων καταστημάτων στο ισόγειό τους. Κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με απόσταση πέντε ετών, με δαπάνες του Ιωάννη Μπάγκα, εκ των εθνικών ευεργετών, ο οποίος δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στο Δημόσιο. Τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός από το Μπάγκειο Ιδρυμα, με στόχο τη μακροχρόνια εκμίσθωση των δύο ακινήτων για τα προσεχή 50 χρόνια. Λόγω της θέσης αλλά και της ιστορικότητάς τους, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επαναλειτουργία τους ως ξενοδοχεία, εφόσον ασφαλώς εκδηλωθεί και το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Μονάδα της γαλλικής αλυσίδας Ibis Styles

Θέατρο «Αθήναιον»

Νέα «ζωή» σε ιστορικά κτίρια του κέντρου-6

Ξενοδοχείο της αλυσίδας Ibis Styles του γαλλικού ομίλου Accor ανεγείρεται σήμερα στη θέση του θεάτρου «Αθήναιον», το οποίο είχε εγκαινιαστεί το 1895, στη συμβολή της οδού Πατησίων με την οδό Μάρνη, ως το πρώτο θερινό θέατρο της Αθήνας. Ηταν μια πρωτοβουλία των αδελφών Χαραμή και του Φ. Πρίντεζη. Το 1943 μετατράπηκε σε κινηματογράφο προκειμένου να επιβιώσει, ενώ μεταπολεμικά φιλοξένησε τη σχολή θεάτρου «Αθήναιον». Το 1973 θα μετατραπεί και πάλι σε θέατρο. Το 2011 έκλεισε οριστικά τις πόρτες του λόγω της οικονομικής κρίσης και ο χώρος εγκαταλείφθηκε πλήρως. Λίγα χρόνια αργότερα, η ιδιοκτήτρια του ακινήτου, Τριάντειος Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών, προχωράει σε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια ενοικίαση του χώρου, με νικήτρια την Boissée Finances του ομίλου Accor. Το 2019 γίνονται οι εργασίες κατεδάφισης και πλέον αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής, η οποία έχει προσδιοριστεί εντός του 2022. Πρόκειται για συνολική επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, με το ξενοδοχείο να είναι δυναμικότητας 327 δωματίων και 637 κλινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή