Η ΕΚΤ και τα νέα δεδομένα

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ρίχνει βαριά σκιά στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συνεχιζόμενη αύξηση των μολύνσεων στην καρδιά της Ευρώπης και η μετάδοση μιας πιθανόν πιο επικίνδυνης μετάλλαξης του κορωνοϊού με προέλευση από τη Νότια Αφρική ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης. Υπό το πρίσμα αυτό η ΕΚΤ ίσως επιδιώξει να διατηρήσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία ως προς το να αποφασίσει το μέλλον του γιγαντιαίου και με επείγοντα χαρακτήρα προγράμματός της για τη στήριξη των κρατών έναντι της πανδημίας (ΡΕΡΡ) στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου. Κι ενώ η ΕΚΤ μάλλον θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα λήξης του στα τέλη Μαρτίου του 2002, ίσως να θελήσει: α) να αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να το παρατείνει ή να το επανεκκινήσει άμεσα, εάν χρειαστεί, β) να προσθέσει επιπλέον στοιχεία ευελιξίας στο σύνηθες πρόγραμμα αγοράς τίτλων ΑΡΡ και γ) να τονίσει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επανεπένδυση των ρευστοποιηθέντων ομολόγων του σχήματος ΡΕΡΡ με ευελιξία, ήτοι, λόγου χάριν, με το να αγοράζει ομόλογα ομίλων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αμέσως μόλις λήξουν ομόλογα άλλων φορέων.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την επίδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν μεταβάλλουν τις δικές μας μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς προβήκαμε σε δύο σημαντικές διαπιστώσεις για την πορεία του. Πρώτον, το ότι η άνοδός του μέσα στο 2021 κυρίως πυροδοτείται από μεμονωμένους παράγοντες, οι οποίοι εξασθενούν με το πέρασμα του 2022, οπότε αργότερα ο δείκτης θα υποχωρήσει και πάλι κάτω από τα επίπεδα του 2%. Δεύτερον, το ότι η στέρεη μετά την πανδημία ζήτηση και οι μακροπρόθεσμοι διαρθρωτικοί παράγοντες θα προκαλέσουν, συν τω χρόνω, μια παρατεταμένη άνοδο δομικού πληθωρισμού. Εκτιμούμε ότι συνολικά το 2023 ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 1,9% και στο 2% προς τα τέλη του, ήτοι σε επίπεδα πέραν των εκτιμήσεων της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου για μόλις άνω του 1,5% το 2023. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ θεωρεί ότι προς τα τέλη του 2024 θα έρθει μάλλον η στιγμή για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Σήμερα, όμως, ίσως και καθυστερημένα φαίνεται να αλλάζει προσέγγιση.

Πάντως, δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού προτού ο δείκτης του πληθωρισμού εναρμονιστεί με την προοπτική του να σταθεροποιηθεί στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα – αυτό θα έχει επιτευχθεί ήδη την άνοιξη του 2023.

Υπό τη νέα στάση της, εμείς θεωρούμε πως θα κάνει τις κινήσεις νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο αντί του Δεκεμβρίου 2023 για την πρώτη αύξηση των 25 μονάδων βάσης, ενώ η δεύτερη τοποθετείται τον Δεκέμβριο και έπονται ακόμα τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2024.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή