Ποιοι επαγγελματίες επιστρέφουν στον ΟΓΑ

Ποιοι επαγγελματίες επιστρέφουν στον ΟΓΑ

Στην ασφάλιση του ΟΓΑ υπάγονται οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν κάποιας μορφής επαγγελματική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς έως 2.000 κατοίκων.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ασφάλιση του ΟΓΑ υπάγονται οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν κάποιας μορφής επαγγελματική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς έως 2.000 κατοίκων. Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζει ότι ο χρόνος ασφάλισης που είχαν έως το τέλος του 2016 στον ΟΓΑ αν και βάσει νόμου είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ, παραμένει ως χρόνος ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Παράλληλα, οι ίδιοι ασφαλισμένοι θεωρείται ότι καλώς ασφαλίζονται στον πρώην ΟΓΑ και μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, εφόσον συνεχίζουν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα και εξαιρούνται της ασφάλισης του πρώην ΟΑΕΕ.

Ετσι, πιθανές οφειλές που έχουν εγγραφεί στον πρώην ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει όμως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και διαστήματα, θα διαγραφούν και δεν θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Οσο για τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των συγκεκριμένων οφειλών, πριν από την ισχύ του παρόντος, ήτοι 24 Απριλίου του 2021, δεν θα αναζητούνται και θα προσμετρούνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ. Προσοχή όμως: Ολα τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 35 του ν. 4670/2020.

Αναλυτικότερα, η ασφάλιση στον ΟΓΑ ισχύει για:

1. Οσους ήταν εγγεγραμμένοι έως 31.12.2016 στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ, δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια και οι οποίοι για την ασκούμενη δραστηριότητά τους υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ.

Οσοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς έως 2.000 κατοίκων.

2. Ολους τους παραπάνω, που και μετά  την 1.1.2017, κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 του ν. 4554/2018, ασφαλίζονται στον πρώην ΟΓΑ, εφόσον ασκούν την ίδια δραστηριότητα.

3. Οσους από τους παραπάνω έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης.

4. Οσους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις αμφισβητήσεων ενώπιον αρμοδίων διοικητικών οργάνων.

Η εγκύκλιος ορίζει επίσης πως η νομιμοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον π. ΟΓΑ συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν αναζητούνται, πλέον, δικαιολογητικά από τον π. ΟΑΕΕ (π.χ. απαλλακτικές βεβαιώσεις) για τη νομιμοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον π. ΟΓΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή