Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας

Στο εννεάμηνο κατέγραψαν άνοδο κατά 23,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεκκίνηση της οικονομίας εντός και εκτός Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες αλλά και τελικά προϊόντα από την Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, συνεχίζουν να ευνοούν τους κλάδους της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και των ειδών ένδυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), οι εξαγωγές συνολικά του κλάδου κατέγραψαν σημαντική άνοδο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 κατά 23,7%, φτάνοντας το 1,4 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.  Οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση 19,2% σε σύγκριση με πέρυσι και άγγιξαν τα 700 εκατ. ευρώ από 582 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020. Πρόκειται για επίδοση που δεν απέχει πολύ από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2019 οι εξαγωγές ενδυμάτων είχαν διαμορφωθεί σε 720 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 513 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2018.  Κατά 12,8% αυξήθηκαν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας και ανήλθαν το εννεάμηνο του 2021 σε 330 εκατ. ευρώ, επίδοση ίδια με αυτή του 2019.

Πολύ μεγάλη αύξηση, της τάξης του 47%, κατέγραψαν οι εξαγωγές βαμβακιού και διαμορφώθηκαν σε 360 εκατ. ευρώ, επίδοση αρκετά υψηλότερη και από το εννεάμηνο του 2019 (315 εκατ. ευρώ).  Ανοδο φυσικά κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων και στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι τα καταστήματα λειτούργησαν περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σημειώνοντας αύξηση 24,7%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΣΕΠΕΕ οι λιανικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά για τους μήνες που η αγορά ήταν σε πλήρη λειτουργία παρουσιάζουν αύξηση κατά 9% έναντι του 2019 (προ πανδημίας). Με αφορμή και τις καλές επιδόσεις του κλάδου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) ζητεί να εξισωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση τάση με την τιμή της υψηλής τάσης, επισημαίνοντας ότι το προνόμιο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας  της υψηλής τάσης απολαμβάνουν μόνο 4-5 βιομηχανίες, ενώ δεκάδες άλλα εργοστάσια σε όλη τη χώρα λειτουργούν στη μέση τάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή