Κόμβος καινοτομίας η Ελλάδα με επενδύσεις σε τρεις τομείς

Κόμβος καινοτομίας η Ελλάδα με επενδύσεις σε τρεις τομείς

Τι δείχνει μελέτη του ΣΕΒ για πράσινη μετάβαση, υγεία και κυβερνοασφάλεια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κόμβο καινοτομίας διεθνούς εμβέλειας θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ελλάδα, εάν στρέψει το βλέμμα σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας που σχετίζονται ευρύτερα με την πράσινη μετάβαση, τον κλάδο της υγείας αλλά και την άμυνα – κυβερνοασφάλεια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investments, που υλοποίησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου πριν το επενδυτικό συνέδριο του συνδέσμου Reinventing Greece through Investment in Innovation, υπάρχουν τρεις τομείς που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά  (game changers), βοηθώντας τη χώρα μας να μετασχηματιστεί σε ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.

Ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες υπάρχει στην Ελλάδα ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί γρήγορα.

Πρόκειται για την καθιέρωση του οικοσυστήματος «αειφορία στο αρχιπέλαγος», σύμφωνα με το οποίο διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν έδρα οικοσυστημάτων, επικεντρωμένων το καθένα στις ανάγκες της πράσινης μετάβασης, της κυκλικής οικονομίας και της κλιματικής βιωσιμότητας (αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, μέταλλα, ενέργεια). Ενα τέτοιο οικοσύστημα θυμίζει τα projects που υλοποιήθηκαν πρόσφατα σε Αστυπάλαια, Τήλο και Χάλκη και τα οποία στοχεύουν στην πλήρη πράσινη μετάβαση.

Επειτα, σημαντικό βήμα θα ήταν και η δημιουργία του πρώτου campus που αφορά την ψηφιακή υγεία (digital health campus) το οποίο θα συγκεντρώσει πολυεθνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, νεοφυείς εταιρείες, εμπειρογνώμονες και ερευνητές στον χώρο της υγείας και ειδικούς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οπως αναφέρει η μελέτη, ο κόμβος θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω της έρευνας υψηλού επιπέδου και του σχεδιασμού και της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Τρίτον, η δημιουργία ενός ταμείου επενδύσεων καινοτομίας στην άμυνα και την κυβερνοασφάλεια θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες μετασχηματισμού της χώρας και ανάδειξής της σε διεθνές hub καινοτομίας. Το ταμείο θα επενδύσει σε επιχειρήσεις που διεξάγουν έρευνα και αναπτύσσουν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα ψηφιακής άμυνας και ασφάλειας.

Οσον αφορά τα κριτήρια επιλογής για άμεσες ξένες επενδύσεις σε καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture Greece, επεσήμανε πως «η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ τόνισε πως ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες υπάρχει στην Ελλάδα ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί γρήγορα, καθώς εκεί υπάρχει υψηλή ζήτηση.

Πανδημία, άνοδος τιμών ενέργειας αλλά και πληθωρισμός αποτελούν «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία, όπως σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, λέγοντας πως «καλώς η κυβέρνηση έσκυψε πρώτα πάνω από τα θέματα των νοικοκυριών και των ευάλωτων καταναλωτών. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε πως θα στηρίξει και την ελληνική παραγωγή, ώστε να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών που ανταγωνιζόμαστε». Ο ίδιος τόνισε πως ένας από τους λόγους αισιοδοξίας για τον τομέα της καινοτομίας στη χώρα μας είναι η ύπαρξη ενός ζωτικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων αξίας 5-6 δισ. ευρώ, που προσφέρει 6.000 θέσεις εργασίας με ξεκάθαρη τη δυνατότητα αυτού του οικοσυστήματος να τριπλασιαστεί και να φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 15 δισ., προσφέροντας 20.000 θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκος Βερέμης, και η διευθύντρια του τομέα καινοτομίας, Μάγκη Αθανασιάδη, παρουσίασαν τις δράσεις του συνδέσμου (Innovative Greeks, Innovation Ready, Sev scaleup community κ.ά), με τον κ. Βερέμη να σημειώνει πως ο τομέας αυτός μπορεί να φτάσει να αντιπροσωπεύσει το 10% του ΑΕΠ και ότι αυτού του είδους οι εταιρείες (καινοτομίας) είναι περίπου 5 φορές πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες από την υπόλοιπη οικονομία. «Η πιθανότητα να είναι ελληνικά το 5%-10% των unicorns στην Ευρώπη είναι ένας φιλόδοξος στόχος», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή