Στο αμερικανικό fund Searchlight ο έλεγχος της Celestyal Cruises

Στο αμερικανικό fund Searchlight ο έλεγχος της Celestyal Cruises

Στα 70 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η εταιρεία με τα δύο κρουαζιερόπλοια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο του αμερικανικού private equity Searchlight Capital Partners περνάει η Celestyal Cruises, θυγατρική του κυπριακού ομίλου Louis plc, που δραστηριοποιείται στην ελληνική κρουαζιέρα με βάση τον Πειραιά και το Λαύριο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η μητρική της Celestyal, Louis, θα κεφαλαιοποιήσει απαιτήσεις ύψους 31,75 εκατομμυρίων που έχει από τη θυγατρική της και κατόπιν θα την εισφέρει σε ένα νέο σχήμα στο οποίο θα διατηρήσει ποσοστό 40% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 60% θα περάσει στον έλεγχο του επενδυτικού κεφαλαίου το οποίο θα χρηματοδοτήσει το σχήμα με 30 εκατομμύρια άμεσα και άλλα 10 εκατομμύρια σε πιστωτικές διευκολύνσεις. Προοπτικά η Searchlight, της οποίας τα κεφάλαια υπό διαχείριση υπολογίζεται πως ανέρχονται στα  9 δισ. δολ., θα χρηματοδοτήσει με άλλα 30 εκατομμύρια την Celestyal –που επί του παρόντος διαθέτει δύο κρουαζιερόπλοια (τα Celestyal Olympia του 1982 και Celestyal Crystal του 1980)–  για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ναυτιλιακές και τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως η εταιρεία αποτιμήθηκε κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, εξηγώντας πως αυτό προκύπτει από τα ποσά που εισφέρονται από τα δύο μέρη, μέσω διαγραφής χρεών και νέων δανείων. Η όλη συμφωνία βέβαια αναφέρεται ως αξίας 100 εκατομμυρίων, εάν συμπεριληφθούν και τα επιπλέον 30 εκατ. που, υπό προϋποθέσεις και σε δεύτερη φάση, θα δανείσει η Searchlight για την περαιτέρω ανάπτυξη της Celestyal. Με τη συμφωνία αυτή η Louis plc θα γράψει λογιστική ζημία μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων κατά την τρέχουσα χρήση. Η ταμειακή διευκόλυνση των 10 εκατομμυρίων εκτιμάται ότι παρέχει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να αντεπεξέλθει και στις ανάγκες του 2022, χρoνιά που εκτιμάται πως η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει –αν και λιγότερο– τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας.

Το 40% του μετοχικού κεφαλαίου διατηρεί η κυπριακή Louis plc, που θα γράψει ζημία 2-4 εκατ.

O Κωστάκης Λοΐζου, εκτελεστικός πρόεδρος και βασικός μέτοχος του ομίλου Louis, δηλώνει πως «με την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης από τη Searchlight, το μέλλον της Celestyal Cruises διαγράφεται ακόμα πιο λαμπρό. Ανυπομονούμε να είμαστε συμμέτοχοι στην αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων που έχει η εταιρεία». «Πριν από την πανδημία, η Celestyal Cruises βρισκόταν σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και η κεφαλαιακή ενίσχυση από τη Searchlight θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην υλοποίηση της στρατηγικής μας και θα επιταχύνει το πλάνο ανανέωσης του στόλου μας», δήλωσε ο Κρις Θεοφιλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Celestyal. «Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στην εδραίωση της θέσης της ως κορυφαία εταιρεία κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ραλφ Ακερμαν, partner στη Searchlight.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κύπρου Louis plc σε σχετική ανακοίνωσή της μιλάει για ανακεφαλαιοποίηση της Celestyal και σύναψη στρατηγικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, «αμέσως μετά την υπογραφή, η Searchlight θα προχωρήσει αρχικά στη χρηματοδότηση (senior debt facility) ύψους 30 εκατ. και επιπλέον 10 εκατ. υπό μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων (revolving credit facility)». «Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης μέχρι 30 εκατ., υπό την αίρεση ικανοποίησης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων, προς υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδιασμών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης του στόλου της». «Η Celestyal θα προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση των 31,75 εκατ. τα οποία της είχε παραχωρήσει υπό μορφή δανεισμού η Louis Hotels. Ακολούθως, το σύνολο των μετοχών της Celestyal Cruises θα πωληθεί σε μια νεοσυσταθείσα εταιρεία η οποία ανήκει 100% σε έναν επίσης νεοσύστατο συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης. Η Louis plc, μέσω της θυγατρικής της Louis Hotels, θα αποκτήσει διά αγοράς το 40% και η Searchlight το 60% του κεφαλαίου στον εν λόγω συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης. Η Searchlight θα διορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή