Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται ο πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται ο πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Με τον πληθωρισμό στο 4,4% το δ΄ τρίμηνο και πρόβλεψη για υποχώρησή του στο 0,8% το 2023 θα διαμορφώσει τις αποφάσεις της η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πληθωρισμό στο 4,4% το δ΄ τρίμηνο και πρόβλεψη για υποχώρησή του στο 0,8% το 2023 θα διαμορφώσει τις αποφάσεις της η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του Bloomberg, όλα δείχνουν πως ο δείκτης θα κορυφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονταν έως τώρα. Τα υπόλοιπα στοιχεία που πρόκειται να έχει στη διάθεσή της η τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της εκτιμάται ότι θα σκιαγραφούν μια εικόνα της οικονομίας με αυξημένο το κόστος της ενέργειας, την ισοτιμία σε ελαφρά υποχώρηση και την εγχώρια ζήτηση αποδυναμωμένη.

 Οι οικονομολόγοι Τζέιμι Ρας και Μαέβα Κουζέν προεξοφλούν κορύφωση του πληθωρισμού στο 4,4% το τρέχον τρίμηνο και υποχώρησή του στο 1,8% το 2023. Οι δύο οικονομολόγοι τόνισαν πως η ανάλυσή τους υπογραμμίζει «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και οι συνεργάτες της στο Δ.Σ. της τράπεζας, καθώς «ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδυναμώσει την οικονομία και θα επιβραδύνει την ανάπτυξή της κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες μεσοπρόθεσμα». Τα στελέχη της ΕΚΤ, που αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στις 16 Δεκεμβρίου, έδειχναν τελευταία να εξετάζουν την προοπτική στροφής σε πιο περιοριστική πολιτική, με την Ιζαμπελ Σνάμπελ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι περαιτέρω επιτάχυνσης του πληθωρισμού και την Bundesbank να προειδοποιεί πως οι τιμές στη Γερμανία ενδέχεται να εκτοξεύθηκαν τον Νοέμβριο κατά σχεδόν 6%.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 16 Δεκεμβρίου.

Φαίνεται, πάντως, πως διαμορφώνεται πλήρης συναίνεση στους κόλπους της ΕΚΤ ως προς την ανάγκη να διατηρήσει η τράπεζα την ευελιξία που της προσφέρει το πρόγραμμα στήριξης που έχει επιστρατεύσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το εν λόγω πρόγραμμα αγοράς ομολόγων επιτρέπει στην τράπεζα να αγοράζει ομόλογα χωρών που δεν έχουν πιστοληπτική βαθμολογία επένδυσης όπως, για παράδειγμα, το ελληνικό χρέος. Η κ. Λαγκάρντ έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να διασφαλίσει αυτήν την ευελιξία και για μετά το πέρας του προγράμματος, προκειμένου να εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Με τις τελευταίες προβλέψεις της να σκιαγραφούν μια εικόνα χειρότερη από πριν σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει στους επενδυτές πως δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί το κόστος του δανεισμού και ούτε διαφαίνεται προοπτική να συμβεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή