Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει κατά ένα έτος μετά το 2021 τα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία αφορούν την ξένη ιδιοκτησία επί εγχώριων εταιρειών με στρατηγική σημασία για τη χώρα. Τα σχετικά ανέφερε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ. Συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές ή επιχειρήσεις θα πρέπει εξαρχής να λάβουν την άδεια από την κυβέρνηση εάν επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδιο, το οποίο ξεπερνά το 10% σε μια εισηγμένη εταιρεία. Και αυτός ο κανόνας εφαρμόζεται στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών υγείας, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των νέων τεχνολογιών, της αεροδιαστημικής, των κέντρων δεδομένων, των ΜΜΕ και της ασφάλειας τροφίμων. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το επιτρεπόμενο ποσοστό συμμετοχής ξένων σε γαλλικούς ομίλους ζωτικής σημασίας για τη χώρα ήταν της τάξης του 25% πριν από την πανδημία, αλλά πλέον ελαττώθηκε στο 10%. Συν τοις άλλοις, στους υπό παρακολούθηση κλάδους για ξένες επενδύσεις εντάσσεται κι εκείνος της βιοτεχνολογίας, όπως ανέφερε το υπουργείο.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψου-με να βρεθεί εκτός χώρας η οποιαδήποτε ευαίσθητη τεχνολογία, ούτε και να επιτρέψουμε σε ξένες επιχειρήσεις να αναλάβουν τον έλεγχο ευαίσθητης γαλλικής τεχνολογίας», διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ σε συνέντευξη Τύπου. Επισήμανε ακόμη πως, ενόσω η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να ταλανίζει τη χώρα και η οικονομία παραμένει σε κατάσταση αστάθειας, οι στρατηγικής σημασίας όμιλοι χρειάζεται να τίθενται υπό καθεστώς προστασίας. Εξ ου και η κυβέρνηση έκρινε πως έπρεπε το όριο απόκτησης μετοχών από ξένα συμφέροντα να μειωθεί. Οπως διευκρίνισε ο κ. Λε Μερ, αφ’ ης στιγμής ένας ξένος όμιλος ή αλλοεθνή επενδυτικά κεφάλαια εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδιαφέρεται για να εξασφαλίσει το 10% μιας γαλλικής εταιρείας, αυτομάτως υπάγεται στο εν λόγω πλαίσιο.
Ο υπουργός τόνισε πως αφενός το όριο συμμετοχής δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις των Ευρωπαίων εταίρων ή ενδιαφερομένων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αφετέρου έχει διάρκεια, η οποία παρατείνεται από τα τέλη του 2021 στην εκπνοή του επομένου έτους. Παρά ταύτα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, δεν έκανε κάποια νύξη για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Tέλος, υπενθυμίζεται πως φέτος τον Ιανουάριο το Παρίσι αντιτάχθηκε στη σχεδιαζόμενη μεγάλη εξαγορά του ομίλου λιανεμπορίου της Carrefour από την καναδική Alimentation Couche-Tard αντί 20 δισ. δολαρίων.