Κέρδη-ρεκόρ για Gazprom μετά την εκτόξευση της τιμής του αερίου

Κέρδη-ρεκόρ για Gazprom μετά την εκτόξευση της τιμής του αερίου

Στο γ΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 7,8 δισ. δολ., υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν κατά το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, χάρις στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και ενώ η Ευρώπη ταλανιζόταν από ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 581,8 δισ. ρούβλια (7,8 δισ. δολάρια), όταν την ίδια χρονική περίοδο του 2020 υπήρξαν ζημίες. Η τωρινή επίδοση υπερέβη τον μέσο όρο των εκτιμήσεων, όπως ανέφερε χθες ο όμιλος της Gazprom. Τα δε έσοδα αυξήθηκαν 70% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πριν από ένα χρόνο και διαμορφώθηκαν στα 2,37 τρισ. ρούβλια, φθάνοντας και αυτά σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Αρκεί να σκεφθεί κανείς, όπως αναφέρει ο Guardian, πως στην Ευρώπη η μέση τιμή φυσικού αερίου για την αγορά προμηθειών από την Gazprom αυξήθηκε από τα 117,2 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα το 2020 στα 313,40 δολάρια.

 Χθες στο χρηματιστήριο της Μόσχας η τιμή της μετοχής της Gazprom είχε ενισχυθεί έως και 3,6% στις πρωινές συναλλαγές και αργότερα στις 12.20 μ.μ. τοπική ώρα είχε διατηρήσει άνοδο 1,7% στα 332,82 ρούβλια.

«Με δεδομένη τη σημερινή δυναμική, αναμένουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά το τέταρτο τρίμηνο», τονίζει η ρωσική εταιρεία.

Αυτή τη στιγμή, ο κορυφαίος όμιλος παραγωγής φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα δείχνει να ευνοείται ιδιαίτερα από την ιστορική άνοδο στην τιμή του αερίου, ενώ η Γηραιά Ηπειρος, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές του, βρίσκεται προ μιας δεινής κρίσης. Οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη υπάγονται σε ένα ανώτατο όριο, διότι η πρώτη έχει θέσει ως προτεραιότητα να αναδιοργανώσει εκ νέου τα εγχώρια αποθέματά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκληρύνει ο ανταγωνισμός με την Ασία για υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη αρχίζουν τον χειμώνα με πολύ χαμηλά επίπεδα καυσίμων, τα οποία είναι πρωτοφανή εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάσταση στις βασικές εξαγωγικές αγορές της Gazprom έχει συμβάλει στο να αποκομίσει κέρδη -ρεκόρ, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της, Φαμίλ Σαντίγκοβ. «Με δεδομένη τη σημερινή δυναμική, αναμένουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά το τέταρτο τρίμηνο», όπως είπε. «Το μαζικό αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως αποτυπώνεται στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μεταφραστεί σε εκ νέου εκτίναξη της κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του 2022», υπογράμμισε ο αναλυτής της BCS Global Markets, Ρον Σμιθ.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ηπειρο έχουν δείξει υπερδιπλασιασμό κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, αντιστοίχως τα έσοδα του ρωσικού ενεργειακού ομίλου δεν είχαν ανάλογη διόγκωση, όπως στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των συμβάσεων προμηθειών μακράς πνοής. Η φόρμουλα της τιμής σε αυτές τις συμβάσεις διαμορφώνεται βάσει ενός συνδυασμού της τιμής στην αγορά σποτ και στην προθεσμιακή, ενώ σε ορισμένες περιστάσεις συνεκτιμάται και το κόστος άλλων καυσίμων, όπως είναι το αργό. Τον Οκτώβριο η μετοχή της Gazprom είχε πτώση λόγω αβεβαιότητας για το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει απευθείας στην Ευρώπη 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, μειώνοντας τους κινδύνους από τους ενδιάμεσους σταθμούς και επιτρέποντας στη Ρωσία να αυξήσει τις ποσότητες. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως χάρις στον πακτωλό εσόδων, η Gazprom τείνει προς το να επιστρέψει στους μετόχους της το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή