5G: Έκκληση από 13 ευρωπαϊκούς ομίλους τηλεπικοινωνιών

5G: Έκκληση από 13 ευρωπαϊκούς ομίλους τηλεπικοινωνιών

Ζητούν οι πλατφόρμες των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο κόστος ανάπτυξής του

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς είναι ακριβά και 13 τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Ευρώπης ζητούν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο κόστος ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Telekom, Vodafone καθώς και άλλων 11 μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνίας επισημαίνουν, σε κοινή έκκλησή τους προς τις αμερικανικές πλατφόρμες, πως οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους αφού τα χρησιμοποιούν εκτεταμένα.

Η έκκληση των ευρωπαϊκών εταιρειών αντανακλά τις πιέσεις και το κόστος που συνεπάγονται για τον κλάδο οι εκτεταμένες επενδύσεις σε δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), οπτικές ίνες και καλωδιακά δίκτυα για τη χρήση των υπηρεσιών «νέφους» και δεδομένων που παρέχουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Netflix, Google, YouTube και Facebook. Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών αυξήθηκαν το περασμένο έτος φτάνοντας τα 52,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Οπως τόνισαν σε σχετικό κοινό ανακοινωθέν τους οι εν λόγω διευθύνοντες σύμβουλοι, «ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο τμήμα της κυκλοφορίας στα δίκτυα πέμπτης γενιάς αντιπροσωπεύουν οι μεγάλες πλατφόρμες υψηλής τεχνολογίας, αλλά τα δίκτυα αυτά απαιτούν συνεχείς επενδύσεις και διαρκή σχεδιασμό από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Διευκρινίζουν, βέβαια, ότι αυτό το μοντέλο δίνει στους πολίτες της Ε.Ε. τη δυνατότητα «να απολαμβάνουν τους καρπούς του ψηφιακού μετασχηματισμού των δικτύων, αλλά θα είναι βιώσιμο μόνον αν συνδράμουν στο κόστος τους οι μεγάλες πλατφόρμες». Δεν υπήρξε, ωστόσο, καμία αναφορά σε συγκεκριμένη επωνυμία πλατφόρμας.

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς απαιτούν συνεχείς επενδύσεις και διαρκή σχεδιασμό από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σημειώνουν οι εταιρείες.

Είναι γεγονός ότι τα δίκτυα νέας γενιάς προσφέρουν σπουδαίες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους, καθώς τους παρέχουν υψηλότερες ταχύτητες και νέες υπηρεσίες ιδιαιτέρως στον τομέα των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Μεταξύ των εταιρειών που λειτουργούν τα δίκτυα επικρατεί, ωστόσο, μεγάλη δυσφορία για την υπάρχουσα κατάσταση. Οπως τονίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην κοινή έκκλησή τους, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που χρησιμοποιούν τα νέα δίκτυα δεν συμμετέχουν καθόλου όχι μόνο στο κόστος αλλά ούτε στους κινδύνους και στις προσπάθειες που προϋποθέτει η ανάπτυξη αυτών των δικτύων. Επισημαίνουν, άλλωστε, πως ο τεράστιος όγκος της χρήσης αυτών των δικτύων καθιστά αναγκαία την τακτική αναβάθμισή τους.

Οι άλλες εταιρείες που προσυπογράφουν την έκκληση προς τις αμερικανικές πλατφόρμες είναι οι Telefonica, Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Telenor, Altice Portugal, Telia Company και Swisscom. Σημειωτέον ότι στην έκκλησή τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν κάνουν καμία αναφορά στις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. να καταργήσουν τις υπερχρεώσεις στις κλήσεις μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε. Οπως σχολιάζει το Reuters, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν τον τομέα ως πηγή εισοδήματος για τις επιχειρήσεις τους. Σημειωτέον ότι προ ημερών οι Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, TIM Vodafone κάλεσαν τις Αρχές της Ε.Ε. να παρέμβουν ώστε να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση της τεχνολογίας OpenRAN, την έρευνα και την ανάπτυξη στον κλάδο, αλλά και να μεριμνήσουν για να υπάρξουν περισσότερες προσβάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου, περιορίζοντας τα εμπόδια που αποτρέπουν την είσοδο νέων παικτών σε αυτήν την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή