Πριμ παραγωγικότητας στον ΕΦΚΑ – Έρχονται 500 προσλήψεις το νέο έτος

Πριμ παραγωγικότητας στον ΕΦΚΑ – Έρχονται 500 προσλήψεις το νέο έτος

Πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους, αλλά και ταχύτερες πειθαρχικές διαδικασίες

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του προσωπικού του ΕΦΚΑ αλλά και ανανέωση και ενίσχυσή του με διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, νέες διαδικασίες ανάδειξης διοικητή και υποδιοικητών, πριμ παραγωγικότητας στους αποτελεσματικούς υπαλλήλους αλλά και αυστηρές ποινές με fast track διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου στους ασυνεπείς, περιλαμβάνει το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του φορέα, που σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, εξακολουθεί να αποτελεί «τη μεγαλύτερη πληγή» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οι 7+1 νέες παρεμβάσεις θα περιληφθούν σε σχέδιο νόμου, το οποίο, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίασή τους στο υπουργικό συμβούλιο, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, είναι:

1. Νέα διευθυντικά στελέχη από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με το σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων διευθυντικών στελεχών με τριετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη), όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν και στελέχη του ΕΦΚΑ. Θα υπάρξει ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών.

2. Αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, με νέο οργανόγραμμα και στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Προβλέπεται νέα διαδικασία ανάδειξης διοικητή και υποδιοικητών, με επιλογή του υπουργού Εργασίας και προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θα υπάρξει ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το  Δ.Σ. στον διοικητή, τους υποδιοικητές και τους γενικούς διευθυντές για να αποφεύγεται το micromanagement. Επίσης, θα προσληφθεί εξειδικευμένος σύμβουλος για την κατάρτιση νέου οργανογράμματος.

Σύσταση νέας μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών.

3. Πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σε θέσεις πληροφορικής και  διοικητικού – οικονομικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.

4. Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα συνδέεται με μετρήσιμους στόχους και συντελεστές βαρύτητας, όπως αυτοί θα τίθενται ανά γενική διεύθυνση. Στην πράξη, θα τροποποιηθεί η πρόβλεψη για καταβολή bonus που έχει ήδη θεσπιστεί, ώστε να είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τα αποτελέσματα της δουλειάς των εισηγητών και περισσότερο αναλογικό. Αντίστοιχο πριμ θα υπάρξει και για τους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου 1555.

5. Σύσταση νέας μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο Εργασίας είναι πρώτο στα παράπονα – διαμαρτυρίες στον Συνήγορο του Πολίτη, με τον ΕΦΚΑ και την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Για τον λόγο αυτό θα συσταθεί νέα μονάδα εσωτερικών υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (π.χ. αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και εξουσίες αντίστοιχες με αυτή. Εάν το πόρισμα της μονάδας καταλήγει σε πειθαρχική δίωξη, αυτό θα δεσμεύσει τα πειθαρχικά όργανα.

6. Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία, με συντομότερες προθεσμίες για τη διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών (στην παρούσα φάση εκκρεμούν 115 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 97 είναι ακόμα στα πρωτοβάθμια συμβούλια, με μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη). Ετσι, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα (αντί τριών μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί δύο μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου υπουργείου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος ΝΣΚ και μόνιμο υπάλληλο εκτός υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), με κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ.

7. Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλωσίμων ή ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Μεταξύ άλλων, εισάγεται εξαίρεση από τις διαδικασίες του ν. 4412/2016 –εντός των ορίων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία– για απλούστερες διαδικασίες ανάθεσης έργων και προμηθειών και καταργούνται οι παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το υπουργείο για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ.

Τα ακίνητα

Μία ακόμη προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, που παραμένει σχεδόν…ακίνητη εδώ και χρόνια, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέσω της πρόβλεψης στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού αξιοποίησης και διαχείρισης ακινήτων. Στην πράξη, σχεδιάζεται ο διαχωρισμός των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ή πρόκειται να αξιοποιηθούν για ιδιόχρηση και των υπολοίπων, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρεία. Βάσει δε του σχεδιασμού, θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Να  σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΦΚΑ έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ., καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.). Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,08 δισ. ευρώ, με το 14% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή