Κατασκευή τουριστικής μονάδας στη Μύκονο από την Intrakat

Κατασκευή τουριστικής μονάδας στη Μύκονο από την Intrakat

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική σύμβαση, ύψους 67 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε η Intrakat. Η εισηγμένη θα αναλάβει την κατασκευή του τουριστικού συγκροτήματος που ετοιμάζει η εταιρεία Devenetco στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, από την οποία αποεπένδυσε ο όμιλος Intracom Holdings, καθώς ολοκλήρωσε την πώληση του ποσοστού 50% που ήλεγχε στην εν λόγω εταιρεία-όχημα, αντί συνολικού ποσού 32,4 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι η Amicross Ltd., η οποία συνδέεται με ξένα επενδυτικά κεφάλαια (στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει ονόματα, όπως οι Ρώσοι μεγιστάνες Αλεξάντερ Αμπράμοφ, επικεφαλής της χαλυβουργίας Evraz, και ο επίσης Ρώσος Βλαντ Ντορόνιν, που ειδικεύεται σε επενδύσεις στον τουρισμό πολυτελείας). Το υπόλοιπο 50% ελέγχεται από τη London & Regional Properties, επενδυτική εταιρεία ακινήτων. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και βιλών στη Μύκονο.

Εκτός από την παραπάνω σύμβαση, η Intrakat έχει επίσης ξεκινήσει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσόχους στην Κύπρο, προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία προχωράει έργα όπως αιολικό πάρκο ισχύος 27 MW και κέντρο υπερυψηλής τάσης για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για σύμβαση ύψους 43 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον επίσης ότι ο όμιλος συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων διαμορφώθηκε σε 419 εκατ. ευρώ με το πέρας του φετινού εννεαμήνου, ωστόσο η εταιρεία έχει μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα ύψους 382 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων για την εισηγμένη διαμορφώθηκε σε 419 εκατ. ευρώ με το πέρας του εννεαμήνου.

Κατά το φετινό εννεάμηνο, ο κύκλος εργασιών της Intrakat ανήλθε σε 140,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε ετήσια βάση. Ειδικά για το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 53,3 εκατ. ευρώ, από 40,6 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 31,2%. Επίσης, κατά το φετινό εννεάμηνο η Intrakat σημείωσε λειτουργική ζημία 3,1 εκατ. ευρώ, από κέρδη 375.000 ευρώ. Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο η εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη, καθώς τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 2,66 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,36 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία προχωράει και τις επενδύσεις που σχεδιάζει για την είσοδό της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της ΓΑΙΑ Ανεμος, που απορροφήθηκε πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, που θα υλοποιηθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Εντός του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία το αιολικό πάρκο «Φραγκάκι», ισχύος 15 MW. Επίσης, στα μέσα του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του αιολικού πάρκου «Καστρί», ισχύος 5 MW, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλιστεί 20ετής σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ. Από πλευράς έργων που ωριμάζουν αδειοδοτικά, η εταιρεία γνωστοποίησε χθες ότι αιολικά πάρκα ισχύος 634 MW έχουν λάβει βεβαιώσεις παραγωγού και πραγματοποιούνται μελέτες για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση. Επίσης, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 400 ΜW πρόκειται να ολοκληρώσουν την αδειοδοτική τους διαδικασία τη διετία 2022-2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή