Νέα δάνεια 750 εκατ. από Eurobank στον τουρισμό

Νέα δάνεια 750 εκατ. από Eurobank στον τουρισμό

«Εκρηκτική χρονιά» προέβλεψε ότι θα είναι για τον τουρισμό το 2022 ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κώστας Βασιλείου, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα είναι η μεγαλύτερη της 20ετίας.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκρηκτική χρονιά» προέβλεψε ότι θα είναι για τον τουρισμό το 2022 ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κώστας Βασιλείου, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα είναι η μεγαλύτερη της 20ετίας. Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο έρχονται σε συνέχεια των εκτιμήσεων για έσοδα ύψους 12 δισ. ευρώ στον τουρισμό φέτος, που οδηγούν σε σημαντική ανάκτηση του χαμένου εδάφους που προκάλεσε η πανδημία. Στη βάση των θετικών προβλέψεων η Eurobank ανακοίνωσε χθες νέο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 750 εκατ. ευρώ για την προσεχή διετία. Οι νέες πρωτοβουλίες, αθροιζόμενες με το προηγούμενο πακέτο στήριξης των 750 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στην αρχή της πανδημικής κρίσης τον Μάιο του 2020, διαμορφώνουν, όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου, τη συνολική αξία των παρεμβάσεων της Eurobank στο 1,5 δισ. ευρώ την τετραετία 2020-2024. Βασικό θέμα για τις προοπτικές του κλάδου είναι η πραγματοποίηση κρίσιμων υποδομών (διαχείριση αποβλήτων, οδικά δίκτυα, μαρίνες κ.λπ.) από την πλευρά της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα στηρίξουν την αξιοπιστία του τουριστικού προϊόντος, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύσουν την απασχόληση στον κλάδο, που όπως σημείωσε ο κ. Βασιλείου εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις. Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 750 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει:

• 275 εκατ. ευρώ για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων και επεκτάσεις κλινών.

• 225 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση και ανακαίνιση μονάδων.

• 250 εκατ. ευρώ για εξαγορές και αναχρηματοδοτήσεις.

Οπως ανέλυσαν οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές της τράπεζας,  Σπύρος Βενετσιάνος επικεφαλής τομέα Structured Finance, Δημήτρης Οικονόμου επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Banking,  και ο Ευθύμιος Λαμπαδιάρης, επικεφαλής Διεύθυνσης Hotels και Leisure Finance Division, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο νέα προγράμματα με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG. Πρόκειται για τα:

• «Επιχειρώ βιώσιμα στον τουρισμό», για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, που προβλέπει μειωμένο επιτόκιο κατά 20 μονάδες βάσης (bp) όταν οι δράσεις αυτές οδηγούν σε μείωση των εκπομπών ρύπων.

• «Κατασκευάζω βιώσιμα στον τουρισμό», για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις – επεκτάσεις υφιστάμενων μονάδων ή και ανέγερση νέων, που δίνει bonus 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο όταν πληρούνται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.

Τα στελέχη της Eurobank εκτίμησαν ότι ο κλάδος του τουρισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τα προσεχή χρόνια, προεξοφλώντας εξαγορές, αλλά και συγχωνεύσεις μονάδων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον, όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου, δεν περιορίζεται σε ευκαιρίες και ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά έχει κυρίως επίκεντρο την τοποθέτηση στην ελληνική αγορά που θεωρείται ότι προσελκύει υψηλό ενδιαφέρον, με έμφαση σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη, η Χαλκιδική κ.ά.

Οπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, το πρόγραμμα που εφάρμοσε έγκαιρα η τράπεζα στις αρχές της πανδημίας στήριξε καθοριστικά τον ελληνικό τουρισμό, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη φερεγγυότητα του κλάδου, καθώς –σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank– το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο συνολικό της χαρτοφυλάκιο είναι χαμηλό και αναμένεται να περιοριστεί στο 7% στα τέλη του 2021, από 10% περίπου το 2020.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι τα μορατόρια που λήγουν θα εμφανίσουν αθέτηση πληρωμών», σημείωσε ο κ. Βασιλείου, καθώς –παρά το γεγονός ότι τα μορατόρια του κλάδου λήγουν στα τέλη του έτους– ήδη αρκετοί πελάτες έχουν ξεκινήσει να προπληρώνουν τις οφειλές τους.

Το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Eurobank στον τουρισμό ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και η έκθεσή της στον κλάδο είναι κυρίως σε resort ξενοδοχειακές μονάδες και ξενοδοχεία πόλης. Με βάση στοιχεία πελατών της τράπεζας, έχει ήδη καλυφθεί με προκρατήσεις το 40%-50% όλης της ζήτησης του 2022, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το 70% της προσφοράς κλινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή