Alpha Bank: Ζημίες λόγω εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου

Alpha Bank: Ζημίες λόγω εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου

Στόχος της τράπεζας, το μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εντατικοποίηση της προσπάθειας για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της επικεντρώθηκε η διοίκηση της Alpha Bank στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα 9μήνου, εστιάζοντας στην ολοκλήρωση 5 συνολικά συναλλαγών πώλησης χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, που θα οδηγήσουν στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 13% φέτος και σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.

Το τελικό αποτέλεσμα του 9μήνου υπήρξε ζημιογόνο κατά 2,5 δισ. ευρώ και οφείλεται στις ζημίες που προέκυψαν από τη συναλλαγή Galaxy και κατεγράφησαν το β΄ τρίμηνο, καθώς και στις αυξημένες προβλέψεις που αποτυπώθηκαν το γ΄ τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις αυξήθηκαν το γ΄ τρίμηνο στα 437 εκατ. ευρώ έναντι 127,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και αφορούν την κάλυψη της ζημίας από τις προγραμματισμένες συναλλαγές και κυρίως τις συναλλαγές Cosmos και Orbit.  

Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 297 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτυπώνει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 5,8%. Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, «εργαζόμαστε εντατικά πάνω στους κύριους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου Tomorrow, που είναι η πελατοκεντρική μας ανάπτυξη, η αναβάθμιση του λειτουργικού μας μοντέλου, προκειμένου να αυξήσουμε την κερδοφορία της σε διψήφια ποσοστά».

Alpha Bank: Ζημίες λόγω εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου-1

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο εξυγίανσης στοχεύει στην ικανότητα της Alpha Bank να επιτύχει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, στόχος που όπως δήλωσε ο CEO της Alpha Bank αποτελεί προτεραιότητα, αποφεύγοντας ωστόσο, όπως δήλωσε, να προεξοφλήσει τις συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές.

Η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας παρέμεινε ισχυρή, με τον συνολικό δείκτη (CAD) να διαμορφώνεται στο 16,5% και τον βασικό δείκτη (CET1) στο 13,9%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση από την τιτλοποίηση Cosmos, οι σχετικοί δείκτες θα ανέλθουν στο 17,2% και 14,5%, αντίστοιχα. Εχοντας ολοκληρώσει δύο εκδόσεις Tier II κεφαλαίων το 2020-2021, η Alpha Bank δρομολογεί την έκδοση κεφαλαίων της κατηγορίας ΑΤ1 ύψους έως 800 εκατ. ευρώ για το 2023 ή το 2022, «εάν οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν», όπως σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας.

Εμφαση δόθηκε από τη διοίκηση στις νέες εκταμιεύσεις δανείων που ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ για το 9μηνο, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 800 εκατ. ευρώ, επίδοση που επιβεβαιώνει τον στόχο που είχε τεθεί για το 2021, ενώ θετικές προδιαγράφονται οι εκτιμήσεις για τις νέες χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και οι εκταμιεύσεις ιδιωτών που θα ανακάμψουν από το 2022.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και ανήλθαν σε 40,7 δισ. ευρώ, ενώ η παραγωγικότητα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 25% μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος της τράπεζας με την κωδική ονομασία «The alpha blueprint», το οποίο, όπως σημείωσε ο CEO του ομίλου, αναμένεται να αποτελέσει πυλώνα ουσιαστικής δομικής αλλαγής, οδηγώντας την τράπεζα σε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή