Η μετάλλαξη «Όμικρον» απειλεί την τουριστική κίνηση των Χριστουγέννων

Η μετάλλαξη «Όμικρον» απειλεί την τουριστική κίνηση των Χριστουγέννων

Ανησυχητικά σημάδια με επιβράδυνση του ρυθμού κρατήσεων σε αεροπορικές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα μετάλλαξη «Ομικρον» του κορωνοϊού έχει ήδη επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ορισμένες περιπτώσεις χώροι εστίασης, που ήταν πλήρεις για τα Χριστούγεννα, έχουν ακυρώσεις, ενώ και οι αεροπορικές εταιρείες, όπως η EasyJet, με φθηνά δρομολόγια σε όλη την Ευρώπη διαπιστώνουν κάποια επιβράδυνση στις κρατήσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πάρκερς Αρμς, μια παμπ με φαγητό και ποτό στο Νιούτον-ιν-Μπάουλαντ στην ύπαιθρο του Λανκασάιρ, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δεχθεί τηλεφωνικές κρατήσεις λόγω θυέλλης. Πριν από τέσσερις ημέρες κόπηκαν οι γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνίας, αλλά η υπεραισιόδοξη ιδιοκτήτριά της, Στόζι Μέιντι, αναμένει ότι η λειτουργία της παμπ θα αποκατασταθεί  μέχρι το Σαββατοκύριακο. Παρά ταύτα, όμως, ακόμα  ένας πονοκέφαλος έχει προστεθεί γι’ αυτήν, όπως και για τον υπόλοιπο κλάδο της φιλοξενίας, δηλαδή η μετάλλαξη «Ομικρον». «Οι κρατήσεις έχουν εξαντληθεί πλέον για την περίοδο των Χριστουγέννων και είμαστε ικανοποιημένοι, αν και μας κάλεσαν για να ακυρώσουν», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες από τις κινήσεις αυτές έγιναν την περασμένη Κυριακή, αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων λόγω εξελίξεων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώροι εστίασης που ήταν πλήρεις για τα Χριστούγεννα έχουν ακυρώσεις.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της στον κλάδο προβληματίζονται, μήπως η νέα απαισιοδοξία για τον κορωνοϊό κλονίσει τις εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες ανθούν από το καλοκαίρι και μετά, αφότου ήρθησαν οι περιορισμοί στη Βρετανία. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακτήσουν τον χαμένο χρόνο, αλλά το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να μην έχουμε αγοραστική κίνηση», υπογραμμίζει η Μέιντι. «Είπαν πως δεν θα υπάρξει νέος εγκλεισμός, αλλά ξέρετε τώρα πως είναι ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον). Ποτέ δεν ξέρεις πόσο γρήγορα αλλάζει η διάθεσή του. Κι αν διακόψουμε πλήρως τις δραστηριότητές μας, αυτό θα είναι καταστροφικό». Η ίδια ανήκει στη χορεία των χιλιάδων ιδιοκτητών παμπ, νάιτ κλαμπ και εστιατορίων, που τρέμουν στην ιδέα του να επαναληφθεί ο περυσινός χειμώνας, όταν η περίοδος των Χριστουγέννων είχε χαθεί λόγω έξαρσης κρουσμάτων και νέας μετάλλαξης.  «Ενόσω οι καταναλωτές προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τις ειδήσεις και να λάβουν μέτρα προστασίας, θα υπάρξουν σαφώς επιπτώσεις. Η εμπιστοσύνη θα κλονισθεί αναμφίβολα, ενώ και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα οδηγήσουν σε ακυρώσεις κρατήσεων», παρατηρεί η επικεφαλής της Ενωσης Ξενοδοχείων UK Hospitality, Κέιτ Νίκολς. Ο Πίτερ Μαρκς, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας νάιτ κλαμπ Rekom, λέει πως «εάν χάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα έχουμε ζημίες εκατομμυρίων λιρών και δεν θα διαθέτουμε ρευστό να αντεπεξέλθουμε στην περιορισμένη κίνηση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου – ήδη και οι περιορισμοί του ελέγχου πιστοποιητικών έχει σοβαρή επίπτωση, εφόσον οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά και μέσα στο κρύο».

Τέλος, στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού ναύλου EasyJet, o διευθύνων σύμβουλός της, Τζόαν Λάντγκρεν, τονίζει στο BBC ότι υπάρχει μία εξασθένηση του αριθμού των κρατήσεων. Πάντως, ακόμα είναι νωρίς να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος και οι επιβάτες έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την αρχική επιβολή περιορισμών στα ταξίδια, ενώ για το καλοκαίρι του 2022 τα πράγματα βαίνουν καλώς. Ο αερομεταφορέας αυξάνει τον στόλο του κατά 25 αεροσκάφη, αν και το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021 εμφάνισε αυξημένες μεικτές ζημίες 1,14 δισ. λιρών έναντι 835 εκατ. λιρών το προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή