Ανεβάζει ταχύτητες για το ψηφιακό γιεν

Ανεβάζει ταχύτητες για το ψηφιακό γιεν

Η Ιαπωνία επιταχύνει τις προσπάθειες έκδοσης ψηφιακού νομίσματος, φοβούμενη και τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Κίνα.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές χάραξης της νομισματικής πολιτικής να επισπεύσουν τις προσπάθειες προς την έκδοση ψηφιακού νομίσματος, επισημαίνοντας πως η Κίνα σημειώνει πολύ γρήγορη πρόοδο – κι αυτό λειτουργεί δυνητικά ως πρόκληση για την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Η κυβέρνηση έχει αυξήσει το προσωπικό το οποίο ασχολείται με τις νομικές και τεχνικές πτυχές της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας με την επωνυμία CBDC, το οποίο θα αφορά ηλεκτρονική μορφή υπαρχόντων νομισμάτων. Κι ενώ ακόμα η προσοχή των πολιτικών  δεν έχει μεταφραστεί σε κάποια άλλη άμεση επένδυση, είναι επίσης πιθανό να ασκηθούν πιέσεις στην Τράπεζα να αλλάξει άρδην στάση, ενώ μέχρι τώρα ακολουθεί πολύ προσεκτικά και μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν αναλυτές. «Θα πρέπει να σκεφθούμε σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημάνει για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας το να κινηθούν πιο γρήγορα άλλες χώρες στο πεδίο του ψηφιακού νομίσματος», παρατηρεί ο αρμόδιος για την Οικονομική Ασφάλεια υπουργός, Τακαγιούκι Κομπαγιάσι.

Πρόκειται για νέο χαρτοφυλάκιο, το οποίο συγκρότησε ο νέος πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. «Θα πρέπει να επισπεύσουμε τις διεργασίες, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να εκδώσουμε ψηφιακό γιεν», είπε.

Στην πρωτοπορία σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται η Κίνα, η οποία έχει ήδη διεξαγάγει δοκιμές σε μεγάλες πόλεις για την πιθανή κυκλοφορία ψηφιακού γουάν την επόμενη χρονιά.

Πιο αργά κινούνται η Ιαπωνία και άλλες προηγμένες οικονομίες της «Ομάδας των επτά». Η δε Τράπεζα της Ιαπωνίας μόλις τον φετινό Απρίλιο ξεκίνησε το πείραμα, επισημαίνοντας ότι δεν έχει σχέδια για κάποια άμεση υιοθέτηση του ψηφιακού γιεν. Τα όποια πιλοτικά προγράμματα, εάν υπάρξουν, το νωρίτερο που θα εφαρμοστούν θα είναι από το 2023 και μετά. Αυτή η χλιαρή αντίδραση ίσως επανεξεταστεί, μια και ο νέος πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έχει θέσει  προτεραιότητα την οικονομική ασφάλεια και σε αυτήν εντάσσει και το CBDC. Αν και –γενικά μιλώντας– οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της «Ομάδας των επτά» συμφωνούν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ανάχωμα στην Κίνα σε θέμα ιδιωτικότητας, η υπόθεση αποκτά ιδιάζουσα σημασία για την Ιαπωνία.

Οι βουλευτές της ανησυχούν με την ολοένα διογκούμενη οικονομική ισχύ της αποφασιστικής γείτονος. Ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και βουλευτές εκλαμβάνουν την πρόοδο της Κίνας στο ψηφιακό νόμισμα ως δυνάμει απειλή προς το καθεστώς του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο επέχει θέση νομίσματος που επιλέγεται για συναλλαγματικά διαθέσιμα, αλλά και προς την οικονομική κυριαρχία της Ουάσιγκτον, η οποία διατελεί σύμμαχος της Ιαπωνίας.

Στενός συνεργάτης του Φουμίο Κισίντα δήλωσε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στην Ιαπωνία, ότι η χώρα του οφείλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν κάθε απόπειρα που αμφισβητεί το δολάριο ως επιλογή για τα διεθνή συναλλαγματικά διαθέσιμα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Ιαπωνία είχαν συνταχθεί στην προεκλογική τους εκστρατεία με κοινό αίτημα την επίσπευση των σχεδίων έκδοσης ψηφιακού γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή