Η «Όμικρον» αποτελεί απειλή για τον τουρισμό, εκτιμά ο οίκος DBRS

Η «Όμικρον» αποτελεί απειλή για τον τουρισμό, εκτιμά ο οίκος DBRS

Αν και πολλές χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης είδαν ταχύτατη ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, ειδικά στα τέλη του καλοκαιριού –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα–, η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» θέτει σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες για την πορεία του κλάδου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και πολλές χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης είδαν ταχύτατη ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, ειδικά στα τέλη του καλοκαιριού –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα–, η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» θέτει σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες για την πορεία του κλάδου, ειδικά σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, ο τουρισμός στη νότια Ευρώπη παρουσίασε ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης το καλοκαίρι του 2021.

Παρά την αργή έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η πρόοδος με τους εμβολιασμού, η εναρμόνιση των ταξιδιωτικών κανόνων στην Ευρώπη και μια σχετικά καλή επιδημιολογική κατάσταση, οδήγησε σε μεγαλύτερη σεζόν και βοήθησε τον κλάδο να ανακάμψει από τα χαμηλά του 2020. Ο ξένος τουρισμός ανέκαμψε πιο γρήγορα στην Ελλάδα και την Κύπρο φέτος, ειδικά στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020, ενώ διαμορφώθηκε στο 43% και το 49% των επιπέδων του 2019 έως τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη και η νέα παραλλαγή «Ομικρον» ενέχουν ωστόσο κινδύνους για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, σε αντίθεση με τις Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία όπου είναι σημαντικά υψηλότερα.

«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα συνεχιστεί το 2022, με την επιδημιολογική κατάσταση –όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως– να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η εμφάνιση της παραλλαγής “Ομικρον” έχει εγείρει ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός θα συνεχίσει να εγκυμονεί κινδύνους για τον διεθνή τουρισμό, εκτός και αν επιτευχθεί υψηλός ρυθμός αποτελεσματικού εμβολιασμού παγκοσμίως», σημειώνει η Σπυριδούλα Τζίμα, αναπληρώτρια αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar. «Ενδεχόμενοι ευρύτεροι περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ αγορών της Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε. θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη για το υπόλοιπο του έτους, αλλά αυτό μετριάζεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες τουριστικές ροές είναι ενδοευρωπαϊκές», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή