ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερκάλυψη 2,8 φορές για το ομόλογο της Noval Property

Με το ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο του 2,65% θα εκδοθεί το ομόλογο ύψους 120 εκατ. ευρώ της Noval Property ΑΕΕΑΠ

Υπερκάλυψη 2,8 φορές για το ομόλογο της Noval Property

Με το ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο του 2,65% θα εκδοθεί το ομόλογο ύψους 120 εκατ. ευρώ της Noval Property ΑΕΕΑΠ, καθώς, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά χθες το απόγευμα, η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2,8 φορές, ενώ η ζήτηση που εκδηλώθηκε ανήλθε στο ποσό των 335,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, καθώς το εύρος απόδοσης είχε οριστεί μεταξύ του 2,6% και του 2,95%. Το 65% των ομολογιών κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το 35% σε θεσμικούς επενδυτές.

Το επόμενο σημαντικό «ορόσημο» για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, μετά την Prodea Investments, αφορά την είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου επίσης αναμένεται να αντληθούν πρόσθετα κεφάλαια. Οπως ανέφερε η διοίκηση της Noval σε σχετική παρουσίαση για το ομόλογο στις αρχές της εβδομάδας, το 2022 θα αποτελέσει το έτος της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, δεδομένου άλλωστε ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Οκτωβρίου.

Από τα έσοδα του ομολόγου των 120 εκατ. ευρώ, ποσό 98,39 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025 για την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων σε κτίρια χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πιστοποιημένες για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Επίσης, ποσό 12,45 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του εμπορικού πάρκου Mare West στην Κόρινθο, ενώ 5,33 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ολική αποπληρωμή δανείου που είχε χρησιμοποιηθεί για την αποπεράτωση του κτιρίου γραφείων The Butterfly στο Χαλάνδρι.

Μεταξύ άλλων δρομολογείται η ανάπτυξη ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι. Πρόκειται για κτίριο 20.175 τ.μ., το οποίο αποτελεί επένδυση 22 εκατ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2022. Επίσης, στην οδό Χειμάρρας 10-12 (συμβολή με τη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου), η εταιρεία θα προχωρήσει σε συνολική επένδυση 77,3 εκατ. ευρώ από κοινού με την Brook Lane Capital. Η μεγαλύτερη επένδυση ανάπτυξης αφορά την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252. Πρόκειται για ένα έργο αστικής ανάπλασης επιφάνειας 72 στρεμμάτων, με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 152 εκατ. ευρώ. Αλλο ένα νέο έργο της Noval, που θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2022, αφορά τη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων ιδιοκτησίας της, επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics. Πρόκειται για επένδυση 10 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.