ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

iPhone 13: Η έλλειψη εξαρτημάτων φρενάρει και τη ζήτηση

Η Apple μείωσε τον στόχο παραγωγής κατά 10 εκατ. μονάδες για το 2021

iPhone 13: Η έλλειψη εξαρτημάτων φρενάρει και τη ζήτηση

Μέχρι πρότινος ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Apple είχε κυρίως να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε εξαρτήματα λόγω των διεθνών προβλημάτων στην παγκόσμια προμηθευτική αλυσίδα. Τώρα βρίσκεται προ ενός νέου προβλήματος –για το οποίο ενημέρωσε σχετικά τους προμηθευτές του– και δεν είναι άλλο από τη βραδεία ζήτηση ειδικά για τα δημοφιλέστερα προϊόντα της σειράς iPhone 13. Τα παραπάνω αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο  Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει πως  ορισμένοι καταναλωτές αποφάσισαν να μην αναζητήσουν το εν λόγω προϊόν για να το αγοράσουν. Εν τω μεταξύ, ήδη ο αμερικανικός όμιλος έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο παραγωγής για τα iPhone 13 κατά 10 εκατ. μονάδες για το τρέχον έτος, όταν ο αρχικός ήταν της τάξεως των 90 εκατ. – και η αναπροσαρμογή αποδίδεται στην έλλειψη εξαρτημάτων, όπως αναφέρει το Bloomberg News.

Ωστόσο, η Apple ήλπιζε να καλύψει το κενό που προέκυψε μέσα στην επόμενη χρονιά, προσδοκώντας εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σήμερα, εντούτοις, η εταιρεία πληροφορεί τους πωλητές της ότι οι εν λόγω παραγγελίες πιθανώς να μην πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους. Πάντως, η Αpple δεν παρεκκλίνει της πορείας της να εμφανίσει υψηλές πωλήσεις το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις θα αυξηθούν 6% στα 117,9 δισ. δολάρια. Πάντως, δεν θα πραγματοποιηθεί εκείνο το εντυπωσιακό τρίμηνο στο οποίο προσέβλεπαν τόσο ο ίδιος ο αμερικανικός κολοσσός όσο και η Γουόλ Στριτ. Η ανεπάρκεια των προμηθειών, σε συνδυασμό με τις καθυστερημένες παραδόσεις αγαθών, έχει δημιουργήσει αίσθημα απογοήτευσης σε πολυάριθμους καταναλωτές. Και καθώς η άνοδος του πληθωρισμού και η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού επαναφέρουν ανησυχίες στο προσκήνιο, ίσως ορισμένοι να μην κάνουν κάποιες αγορές που σχεδίαζαν.

Η ανεπάρκεια των προμηθειών, σε συνδυασμό με τις καθυστερημένες παραδόσεις, έχει δημιουργήσει αίσθημα απογοήτευσης σε καταναλωτές.

Κι αυτό μπορεί να σημάνει ότι συνολικά θα αποφύγουν την απόκτηση ενός νέου iPhone 13 και θα περιμένουν την επόμενη έκδοσή του το 2022. Η τωρινή σειρά συσκευών iPhone 13, η οποία εκκινεί με το βασικό μοντέλλο στα 799 δολάρια και με το μοντέλο  Ρro στα 999 δολάρια, θεωρείται μία συγκρατημένη αναβάθμιση της προηγούμενης σειράς των iPhone 12, τα οποία είχαν εντελώς νέο σχεδιασμό. Αναμένονται μεγαλύτερες αλλαγές στις συσκευές, οι οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσουν από την Apple την επόμενη χρονιά, οπότε υπάρχει ένας λόγος που κάνει τους καταναλωτές να μη βιάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της έναρξης των συναλλαγών στην αμερικανική αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή της μετοχής της Apple είχε πτώση της τάξεως του 1%, ενώ και οι μετοχές των προμηθευτών της στη νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη είχαν μεγαλύτερη πτώση μετά το δημοσίευμα του Bloomberg. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι το iPhone αποτελεί το προϊόν – σύμβολο του αμερικανικού ομίλου, ενώ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος αντιστοιχούσαν οι πωλήσεις του στο σχεδόν 50% των εσόδων των 365,8 δισ. δολαρίων. Με τα iPhone 13 η Apple αλλά και οι πάροχοι ασύρματων τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ προσέφεραν εκπτώσεις για να τονώσουν την κατανάλωση και σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοχοι iPhone 12 ή πιο παλιών μοντέλων μπορούσαν με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος να αποκτήσουν ένα iPhone 13.