Το ΔΝΤ δικαιώνει τις επιλογές Fed και EKT

Το ΔΝΤ δικαιώνει τις επιλογές Fed και EKT

Θεωρεί σωστή την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, τονίζει όμως πως στην Ε.Ε. οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση στην προβληματική των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, της ΕΚΤ και της Fed, επιχείρησε χθες το ΔΝΤ, δικαιώνοντας ουσιαστικά τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Οπως επισημαίνει, οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ δικαιολογούν την πρόθεση της Fed να επισπεύσει τη μείωση και των τερματισμό του αμερικανικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και την αύξηση των επιτοκίων. Τονίζει, όμως, πως δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρωζώνη, όπου οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Οπως υπογραμμίζει, στις ΗΠΑ υπάρχουν περιθώρια για επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, καθώς το ΑΕΠ της χώρας πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα, η αγορά εργασίας έχει δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώνονται. Ετσι η Fed μπορεί «να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης».

Το Ταμείο αφήνει βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων σε άλλες χώρες, να αναγκαστούν και άλλες κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στην επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής συντομότερα από όσο αναμένεται σήμερα. Καλεί πάντως τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών να προσέξουν τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιούν και παρουσιάζουν τις κινήσεις τους στην αγορά, προκειμένου να μην πυροδοτήσουν πανικό. Κάτι τέτοιο, τονίζει το Ταμείο, θα είχε δυσάρεστες συνέπειες «εντός και εκτός των συνόρων και ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που έχουν επωμισθεί δυσανάλογα μεγάλο χρέος». Καλεί έτσι τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη και να είναι έτοιμοι να μεταβάλουν την πορεία τους αν χρειαστεί, δεδομένου ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» αυξάνει δραματικά την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια ιδιαιτέρως εσπευσμένη αντίδραση της Federal Reserve θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις αγορές και να πλήξει τις αναδυόμενες οικονομίες. Οσον αφορά τα αίτια που πυροδοτούν την άνοδο του πληθωρισμού, το Ταμείο υπογραμμίζει τη στιβαρή ανάκαμψη της ζήτησης, συνεπακόλουθο των προγραμμάτων στήριξης που επιστράτευσαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους εν μέσω πανδημίας. Αποδίδει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις και στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στη στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα και όχι στις υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή