Πρώην στέλεχος της Bundesbank ο διάδοχος του Βάιντμαν

Πρώην στέλεχος της Bundesbank ο διάδοχος του Βάιντμαν

Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται να προτείνει τον 55χρονο Χοακίμ Νέιτζελ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χοακίμ Νέιτζελ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για διάδοχος του Γενς Βάιντμαν στο τιμόνι της Bundesbank από τον επόμενο μήνα, οπότε αποχωρεί από την ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας το πλέον κατηγορηματικό και αμετανόητο «γεράκι» στους κόλπους της ΕΚΤ. Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, που εκτιμούν πως θα τον προτείνει για τον θώκο ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Οι εν λόγω πηγές τονίζουν μάλιστα πως ο νέος καγκελάριος επιθυμεί να εγκαταστήσει στην Bundesbank άνθρωπο της κεντρικής τράπεζας και όχι κάποιον οικονομολόγο προερχόμενο από ακαδημαϊκούς χώρους, ώστε να διατηρήσει την επιρροή και το γόητρο του γερμανικού θεσμού.

Από το 2017 και μετά υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ο 55χρονος Νέιτζελ διήνυσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και συγκεκριμένα από το 1999 μέχρι το 2016. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι απόψεις του περί νομισματικής πολιτικής δεν είναι ευρέως γνωστές δεδομένου ότι για το μεγαλύτερο μέρος της 17χρονης σταδιοδρομίας του στην κεντρική τράπεζα είχε αρμοδιότητα την εποπτεία των αγορών κεφαλαίου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης, ενώ διατέλεσε σύμβουλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τη δεκαετία του 1990, προτού μεταβεί στις ΗΠΑ για να εργαστεί ως ερευνητής. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο υψηλόβαθμο προσωπικό της Bundesbank έως το 2016, οπότε και έφυγε από τη γερμανική κεντρική τράπεζα. Τότε προσελήφθη ως μέλος του Δ.Σ. της περιφερειακής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW και μόλις ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της BIS. Κι ενώ η εμπειρία του εστιάζεται στην εποπτεία των χρηματαγορών και όχι στη νομισματική πολιτική, ο Νέιτζελ κατόρθωσε να αποσπάσει τη στήριξη και των τριών κομμάτων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας. Οι Financial Times επισημαίνουν πως αν είχε επιλέξει την Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της ΕΚΤ, ο Ολαφ Σολτς θα βρισκόταν στη δύσκολη θέση να πρέπει να βρει κάποια άλλη γυναίκα οικονομολόγο και στέλεχος κεντρικής τράπεζας για να την αντικαταστήσει στη θέση της στην ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον Γεργκ Κούκις, του οποίου το όνομα ακούστηκε επίσης μεταξύ των ισχυρότερων υποψήφιων διαδόχων του Βάιντμαν, αναμένεται πως θα καταλάβει σημαίνοντα ρόλο στο επιτελείο στενών συνεργατών του νεοεκλεγέντος καγκελαρίου και επομένως δεν μπορεί να είναι και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Η εμπειρία του εστιάζεται στην εποπτεία των χρηματαγορών και όχι στη νομισματική πολιτική.

Ο διορισμός του νέου προέδρου της Bundesbank έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, καθώς τα στελέχη της εκφράζουν όλο και εντονότερο προβληματισμό για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, που στη Γερμανία έχει εκτοξευθεί στο 6% και στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 4,9% όταν ο στόχος της ΕΚΤ είναι το 2%. Η Bundesbank παραμένει παραδοσιακά αντίθετη με το πρόγραμμα εκτεταμένων αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και στελέχη της, με προεξάρχοντα τον απερχόμενο Γενς Βάιντμαν, έχουν επανειλημμένως εκφράσει φόβους πως η άκρως αντισυμβατική αυτή πολιτική θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στα ύψη, θα καλλιεργήσει «φούσκες» στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα ανακόψει κάθε διάθεση για δημοσιονομική πειθαρχία μειώνοντας το κόστος του δανεισμού για τις άσωτες κυβερνήσεις. Στελέχη της αναμένεται, άλλωστε, να ασκήσουν πιέσεις για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων το συντομότερο.

Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε χθες για πολλοστή φορά πως είναι απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωζώνης μέσα στο επόμενο έτος, ενώ χαρακτήρισε και πάλι για πολλοστή φορά προσωρινή την άνοδο του πληθωρισμού. Προσέθεσε, ωστόσο, πως αν χρειαστεί η τράπεζα θα σπεύσει να δράσει άμεσα για να ανακόψει μια ραγδαία αύξηση των τιμών. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ήδη φτάσει στην κορύφωσή τους και θα αποκλιμακωθούν μέσα στο επόμενο έτος. Μιλώντας στο Reuters στο πλαίσιο ψηφιακής εκδήλωσης, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως βλέπει τον πληθωρισμό «να μοιάζει με μια καμπούρα και μια καμπούρα τελικά έχει την πορεία προς τα κάτω». Οι δηλώσεις της έρχονται σε οξεία αντίθεση με τη θέση που εξέφρασε μέσα στην εβδομάδα ο Αμερικανός ομόλογός της και επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, όπως και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, οι οποίοι σχεδόν εν χορώ τόνισαν ότι «είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τη λέξη παροδικός που έχουμε τόσο χρησιμοποιήσει για τον πληθωρισμό». Ωρες πριν από την ομιλία της κ. Λαγκάρντ, πάντως, ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, είχε προβλέψει πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή