Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η πορεία του πληθωρισμού και η εφοδιαστική αλυσίδα

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η πορεία του πληθωρισμού και η εφοδιαστική αλυσίδα

Εκπληξη έχει προκαλέσει η επιμονή του πληθωρισμού, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκπληξη έχει προκαλέσει η επιμονή του πληθωρισμού, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Οπως ανέφερε ο αξιωματούχος, η πανδημία «έχει ωθήσει εκτός ισορροπίας» την παγκόσμια οικονομία. Καθώς πρόκειται για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, πρόσθεσε, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσουν φαινόμενα όπως οι στενωποί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εκτίμηση παραμένει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μέσα στο 2022 – έστω και αργότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η καθυστέρηση αυτή, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, ενδέχεται να έχει συνέπειες στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας προοπτικές ενός ανοδικού σπιράλ των τιμών. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα στην Ευρώπη, αλλά ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε ότι η παρακολούθηση για τέτοιες ενδείξεις βρίσκεται πλέον πιο ψηλά στην ατζέντα.

Στο Eurogroup θα γίνει επίσης παρουσίαση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τα σχέδια προϋπολογισμού των μελών της Ευρωζώνης για το 2022 και για τις συστάσεις οικονομικής πολιτικής της Επιτροπής για το νέο έτος. Σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού, η αποτίμηση είναι θετική – με έναν αστερίσκο για την Ιταλία, οι τρέχουσες δαπάνες της οποίας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά για το 2022 η Επιτροπή συστήνει «μετριοπαθώς επεκτατική» δημοσιονομική πολιτική για την εδραίωση της ανάκαμψης. Σημειώνει ωστόσο ότι η πολιτική της κάθε χώρας θα πρέπει να είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου που διαθέτει και ότι συνολικά πρέπει τα μέλη της Ευρωζώνης να κινηθούν στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης επενδύσεων, αντί έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα αποτελέσματα της αποστολής του Ταμείου (υπό το άρθρο 4) στην Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκτιμά ότι οι συνθήκες για την ανάκαμψη παραμένουν ευνοϊκές αλλά θα τονίσει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που συνδέεται με την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να δοθεί η έγκριση για το έκτο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξίας 767 εκατ. ευρώ.

Χρέος και RRF

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται επίσης να δοθεί η έγκριση για το έκτο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξίας 767 εκατ. ευρώ, βάσει της δωδέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο ανέδειξε την πρόοδο που πέτυχαν οι ελληνικές αρχές σε τομείς όπως η δημοσιονομική διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και η απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων. Ως πεδία όπου απαιτείται επιτάχυνση των εργασιών ανέφερε τον τραπεζικό τομέα και τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος, η Ελλάδα αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρώσει την επιχειρησιακή συμφωνία (operational arrangement) με την Επιτροπή, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αιτηθεί την εκταμίευση της πρώτης δόσης τακτικής χρηματοδότησης από το RRF, για 3,5 δισ. ευρώ. Στο Ecofin της Τρίτης θα συζητηθούν τα δύο πρώτα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί: της Ισπανίας για 10 δισ. ευρώ και της Γαλλίας για 7,4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή