Κριτήρια για επιδότηση ρεύματος

Κριτήρια για επιδότηση ρεύματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ όλα δείχνουν ότι οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια θα μας επιβαρύνουν και τους πρώτους μήνες του 2022, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο σκληρών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, με περιεχόμενο την παράταση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και για την επόμενη χρονιά. Ηδη από τον Σεπτέμβριο έχει καταγραφεί έντονη αντίρρηση για τα μέτρα στήριξης οριζόντιου χαρακτήρα. Οι επιδοτήσεις της κιλοβατώρας δόθηκαν τελικώς σε όλους για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και μάλιστα με διαρκώς αυξανόμενο ποσό λόγω της εκρηκτικής πορείας στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το 2022, όμως, θα μπει στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι ενισχύσεις να παραταθούν, όχι για όλους αλλά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, πιθανότατα εισοδηματικά.

Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς θα πρέπει να υπάρχει απάντηση στο πώς θα ενισχυθούν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις ρεύματος του Ιανουαρίου σε περίπτωση που επιμείνουν οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τον Ιανουάριο να μπει σε λειτουργία και ένας «μόνιμος μηχανισμός» αντιστάθμισης κινδύνου, ώστε να «λειαίνονται»  οι ακραίες μεταβολές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον προϋπολογισμό του 2022 δεν έχει εγγραφεί κονδύλι για τη στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση κατά το επόμενο έτος. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ακολουθηθεί και την επόμενη χρονιά η φετινή «συνταγή». Δηλαδή, να αξιοποιηθούν οι πόροι που συσσωρεύονται στους ειδικούς λογαριασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαιτίας της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα τόσο των τιμών των ρύπων όσο και της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που παράγει πρόσθετα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανά τρίμηνο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για να μετριαστούν οι απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος. Γεγονός είναι ότι η πίεση προς τα νοικοκυριά θα είναι μεγαλύτερη από εδώ και πέρα για τους ακόλουθους λόγους:

Αντίθετοι με την οριζόντια στήριξη των καταναλωτών το 2022 εμφανίζονται οι θεσμοί.

1. Οι καταναλώσεις τους χειμερινούς μήνες είναι μεγαλύτερες.

2. Η τιμή χονδρικής τον Νοέμβριο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ιστορικά, καθώς ο μήνας έκλεισε με μέση τιμή πάνω από 22,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

3. Λόγω της αύξησης των τιμών χονδρικής επήλθε σημαντική αύξηση και στα λεγόμενα «σταθερά» τιμολόγια, δηλαδή τα τιμολόγια που δεν επηρεάζονται από τη μεταβολή της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή