Να επιβραδυνθεί η πράσινη μετάβαση όσο διαρκεί η πανδημία;

Να επιβραδυνθεί η πράσινη μετάβαση όσο διαρκεί η πανδημία;

Πάνω από 7 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει την εφαρμογή των δράσεων που έχει αναλάβει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 7 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει την εφαρμογή των δράσεων που έχει αναλάβει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παρά την ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των αγαθών.

H ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας και των αυξήσεων των τιμών δεν δικαιολογεί τη χαλάρωση των δράσεων για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων.

Η ανάγκη για ταυτόχρονη διαχείριση δύο κρίσεων –της έκτακτης πανδημίας και της μονιμότερης, αλλά εξίσου επιτακτικής κλιματικής κρίσης– έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση ως προς το κατάλληλο μείγμα πολιτικών, ιδιαίτερα καθώς η πράσινη μετάβαση και η σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύει την τάση αύξησης των τιμών που εκδηλώνεται εν μέσω πανδημίας.

Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Νοέμβριο απάντησαν συνολικά 40 Ελληνίδες και Eλληνες οικονομολόγοι. Εξ αυτών, το 73% θεωρεί ότι η ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας και των αυξήσεων των τιμών δεν δικαιολογεί τη χαλάρωση των δράσεων για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ την αντίθετη άποψη υποστηρίζει το 20%. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 8% των απαντησάντων.

Να επιβραδυνθεί η πράσινη μετάβαση όσο διαρκεί η πανδημία;-1

Σε ό,τι αφορά την πρώτη οπτική, τα μέλη του Πάνελ στα επεξηγητικά τους σχόλια, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, διατυπώνουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες επιχειρημάτων: Πρώτον, ο επιτακτικός χαρακτήρας της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης δεν επιτρέπει υπαναχωρήσεις και καθυστερήσεις. Δεύτερον, η Ελλάδα τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας όσο και σε άλλα διεθνή βήματα έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένες πολιτικές και αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα οι δράσεις αυτές αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Τρίτον, οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και στα αγαθά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με άλλους τρόπους, όπως με την κατάργηση ανενεργών δημόσιων οργανισμών, με αυστηρότερους ελέγχους, με προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας ή και επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, από την άλλη πλευ-ρά υπογραμμίζεται ότι η αποτελεσματικότητα της όποιας δημόσιας πολιτικής προϋποθέτει ελαστικότητα και ανταπόκριση στα εξωτερικά σοκ της οικονομίας. Συνεπώς, σύμφωνα με αυτή την οπτική, ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων πρέπει να γίνει σταδιακά, ακόμη και με πρόσκαιρη επιβράδυνση, για να μην καταρρεύσει το σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού και να παραμείνουν οι τιμές σε λογικά επίπεδα.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγηματικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή