Ισχυρά στηρίγματα στον Περσικό Κόλπο ψάχνει ο Ερντογάν

Ισχυρά στηρίγματα στον Περσικό Κόλπο ψάχνει ο Ερντογάν

Υπογράφει νέες συμφωνίες με το Κατάρ και ρίχνει γέφυρες προς τη Σαουδική Αραβία.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η λίρα συνεχίζει την καθοδική της πορεία προς ένα νέο ιστορικό χαμηλό, στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση παραμένουν τεταμένες, ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητεί στηρίγματα για την αναστήλωση της τουρκικής οικονομίας στις χώρες του Κόλπου. Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε χθες για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, τον μόνο στενό σύμμαχο της χώρας του μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου, συνοδευόμενος από πλειάδα υπουργών και μεγαλόσχημων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και θα εποπτεύσει την υπογραφή σειράς συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, εμπορικού, επενδυτικού, τουριστικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Οπως διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να ζητήσει από το εμιράτο νέα χρηματική βοήθεια για τη στήριξη της λίρας.

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών απέκτησαν χαρακτηριστικά στενής συμμαχίας το 2017, όταν το Κατάρ ήρθε σε ρήξη με τη Σαουδική Αραβία, τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου, που κατηγορούσαν το εμιράτο ότι ενισχύει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τις αποσταθεροποιητικές τάσεις στο εσωτερικό τους, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και με άλλους τρόπους. Oταν το Ριάντ και οι σύμμαχοί του επέβαλαν ασφυκτικό εμπάργκο στο μικρό εμιράτο, ο Ερντογάν έσπασε τον αποκλεισμό, εξασφαλίζοντάς του εφοδιασμό με τα αναγκαία αγαθά, με αντάλλαγμα μια σημαντική στρατιωτική και αεροπορική βάση της Τουρκίας στον Κόλπο.

Προτού αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων με όλες τις χώρες του Κόλπου. Τον περασμένο μήνα είχε φιλοξενήσει στην Τουρκία τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, εξασφαλίζοντας τονωτική ένεση αρκετών δισ. δολαρίων στην τουρκική οικονομία. Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να έχει συναντήσεις εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρίγκιπας διάδοχος της τελευταίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα βρεθεί στο Κατάρ την Τετάρτη, και διεθνή πρακτορεία δεν απέκλειαν μια συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή