Επιστρέφει στο 2019 το ΑΕΠ

Αλμα ανάπτυξης 13,7%, με κινητήριες δυνάμεις την κατανάλωση και τον τουρισμό

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ελατήριο της ανάκαμψης δούλεψε με εντυπωσιακά αποτελέσματα το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αφού το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ σε τριμηνιαία βάση παρουσίασε αύξηση 2,7%. Το στοίχημα μεταφέρεται πλέον στο 2022, σύμφωνα με τους αναλυτές, οπότε θα κληθεί η οικονομία να περάσει από το στάδιο της ανάκαμψης σ’ αυτό της πραγματικής ανάπτυξης και μάλιστα με οδηγό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ώστε να έχει διάρκεια. Μετά το αποτέλεσμα αυτό του τρίτου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης του 9μήνου διαμορφώνεται στο 9,3%, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ετσι, οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους βελτιώνονται αισθητά και ξεπερνούν σε κάθε περίπτωση κατά πολύ το 6,9% της κυβερνητικής εκτίμησης στον προϋπολογισμό. Η Εθνική προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 8,2% και 4,4% για το 2022, ενώ άλλοι αναλυτές τον τοποθετούν ενδεχομένως και σε διψήφιο ποσοστό. Η αύξηση του 13,7% το τρίτο τρίμηνο τοποθέτησε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι στο 3,9%, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία.  Πλέον, η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει η οικονομία για να καλύψει τις απώλειες του 2020 είναι μικρή. Το ΑΕΠ το 9μηνο φέτος ήταν 135,9 δισ., έναντι 137,5 δισ. την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής, Νίκος Μαγγίνας. «Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε επάνοδο στο 2019», υποστηρίζει.

Επιστρέφει στο 2019 το ΑΕΠ-1

1. Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 7,3%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με αυτή των νοικοκυριών να σημειώνει ρυθμό αύξησης 8,6% και της γενικής κυβέρνησης 5,7%.

2. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 48,6% – με σημαντική συμβολή του τουρισμού, αφού οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.

3. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κι αυτές κατά 21,7%, σε μια εξέλιξη που χτυπά «καμπανάκι» για το ισοζύγιο και

4. Οι επενδύσεις, δηλαδή ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, αυξήθηκε κατά 18,1%. Την ίδια ώρα ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 5%, λόγω της αντιστροφής της συσσώρευσης αποθεμάτων κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, όπως εξηγεί ο δρ Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ίδιος, «από τις επενδύσεις παγίων, ισχυρή ανάκαμψη σημειώνουν οι κατοικίες (άνω του 75% ετήσια μεταβολή, αλλά από χαμηλή βάση), αλλά και οι υπόλοιπες αναπτυξιακά κρίσιμες κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών (άλλες κατασκευές, μεταφορικός και μηχανολογικός εξοπλισμός) κινούνται πέριξ του +20%».

Ο κ. Αναστασάτος εκτιμά ότι «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν προβλεφθεί από τους επίσημους φορείς για το επόμενο έτος είναι εφικτοί, δεδομένης όμως και της απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης θα πρέπει να βασιστούν στις μακροχρόνιες διαρθρωτικές προσδιοριστικές παραμέτρους της ανάπτυξης, κάτι που προϋποθέτει επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης». Κατά τον Παναγιώτη Καπόπουλο, επικεφαλής οικονομολόγο της Alpha Bank, η μεγάλη ανάκαμψη το 2021 μοιραία αποδυναμώνει τις προσδοκίες για το 2022, καθώς εξαντλούνται τα αναπτυξιακά «καύσιμα». Ωστόσο, ο ίδιος ευελπιστεί ότι με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αναπληρωθεί αυτή η έλλειψη και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων. «Το 2022 δεν θα υπάρχει το ελατήριο», σχολιάζει. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο συμπίεσης του ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού, αν και θεωρεί ότι έως έναν βαθμό ο πληθωρισμός είναι ευεργετικός για την οικονομία, καθώς βοηθάει στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Αισιόδοξος για το φετινό ΑΕΠ, που το βλέπει στη χειρότερη περίπτωση στο 9% και πιθανώς διψήφιο, είναι ο Ηλίας Λεκκός της Πειραιώς. Για το 2022, λέει ότι το πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο επίπεδο του 3,5%-4%, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα είναι πραγματική ανάπτυξη και όχι απλώς ανάκαμψη, μετά την ύφεση. Εξάλλου, υποστηρίζει ότι η τάση είναι θετική  και υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη διάθεση των τραπεζών για χρηματοδοτήσεις και το καλό επενδυτικό κλίμα.

Την ανάγκη η ανάκαμψη να παραχωρήσει τη θέση της σε διατηρήσιμη ανάπτυξη επεσήμανε άλλωστε και ο κ. Σταϊκούρας στη δήλωσή του. Οπως είπε, «είναι στο χέρι όλων μας –πολιτείας και κοινωνίας– να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή