Συμφωνία ΕΥΔΑΠ – Δημοσίου για το νερό μετά 7 έτη διαφωνιών

Συμφωνία ΕΥΔΑΠ – Δημοσίου για το νερό μετά 7 έτη διαφωνιών

Χαμηλότερη κατά 40% η τιμή του αδιύλιστου νερού που πλήρωνε η εταιρεία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξαν, έπειτα από 7 έτη αντιπαραθέσεων και διαφωνιών η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και το Δημόσιο, σχετικά με το κόστος του αδιύλιστου νερού έως το 2040. Η τιμή είναι χαμηλότερη κατά 40% από το ποσό που πλήρωνε η ΕΥΔΑΠ έως το 2013, ωστόσο θα ενσωματώσει τα επόμενα χρόνια τις επενδύσεις που θα γίνουν, με την εταιρεία να προσπαθεί να διατηρήσει σταθερό το τιμολόγιο του νερού.

Παράλληλα, το Δημόσιο θα αναθέσει και στην ΕΥΔΑΠ τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς νερού στην Αττική για τρία χρόνια. Οι δύο συμβάσεις εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ και θα τεθούν στην κρίση των μετόχων σε έκτακτη γενική συνέλευση. Το βασικό ζήτημα που υπήρχε ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΠ Παγίων, δηλαδή τη δημόσια εταιρεία που έχει την ιδιοκτησία των υποδομών (φράγματα Μόρνου, Ευήνου, Υλίκης και Μαραθώνα και συστήματα μεταφοράς νερού στην Αθήνα) ήταν η τακτοποίηση των εκατέρωθεν οφειλών για το 2013-2020.

Τελικώς, για τον υπολογισμό των οφειλών χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία της «Ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης», την οποία χρησιμοποιεί και η ΡΑΕ για τους κλάδους της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ετσι:

• Η ποσότητα του αδιύλιστου νερού που πήρε η ΕΥΔΑΠ το 2013-2020 είναι 2.948 εκατ. κυβικά. Το χρέος της ΕΥΔΑΠ προς την ΕΥΔΑΠ Παγίων ήταν 346,7 εκατ. ευρώ και της Παγίων προς την ΕΥΔΑΠ 189,5 εκατ. ευρώ (για εργασίες συντήρησης και λειτουργίας του εξωτερικού δικτύου), οπότε η τελική οφειλή καθορίστηκε σε 157,2 εκατ. ευρώ. Η καταβολή του ποσού θα εγκριθεί με κοινή υπουργική απόφαση.

• Η τιμή του ακατέργαστου νερού ορίζεται σε 0,0714 ευρώ ανά κυβικό για τα πρώτα τρία χρόνια (για τα οποία η ΕΥΔΑΠ θα πληρωθεί και για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου) και 0,0806 ευρώ/κυβικό τα υπόλοιπα έως το 2040. Η τιμή του νερού το 2004-2013 ήταν 0,151 ευρώ/κυβικό και το 2013-2020 ήταν 0,115 ευρώ/κυβικό.

Η ΕΥΔΑΠ θα προσπαθήσει να διατηρήσει σταθερό το τιμολόγιο του νερού.

• Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει υποχρέωση να μειώσει τις απώλειες στο εσωτερικό υδροδοτικό σύστημα (από τις μονάδες επεξεργασίας έως τους καταναλωτές) από 25% σήμερα σε 22% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αν το πετύχει, τότε το κόστος του νερού θα μειωθεί κατά 20%, ενώ αν δεν το πετύχει θα αυξηθεί κατά 20% (για τις απώλειες άνω του 22%).

• Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει επίσης την υποχρέωση να καταρτίσει σχέδιο ασφάλειας νερού, από τα σημεία σύνδεσης έως τους μετρητές εντός 3 ετών και σχέδιο επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων εντός 3 ετών.

Οσον αφορά την τριετή σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου:

• Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει έναντι 25 εκατ. ευρώ το έτος, ποσό στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και μέρος της τιμής του ακατέργαστου νερού για την πρώτη τριετία. Για έκτακτες ανάγκες (λ.χ. προβλήματα από κατολισθήσεις, πλημμύρες) άνω των 150.000 ευρώ θα δίδεται πρόσθετη αμοιβή.

• Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει εκτός από τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου, την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων ασφαλείας στα φράγματα και τη διαχείριση όλων των έκτακτων καταστάσεων.

• Επίσης αναλαμβάνει εντός 6 μηνών να προτείνει την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης λειτουργίας, να υποβάλει σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης εντός 6 μηνών και να ολοκληρώσει μελέτη τρωτότητας.

• Τέλος, η ΕΥΔΑΠ πρέπει να μεριμνήσει οι απώλειες νερού κατά τη μεταφορά του στην Αθήνα να μην ξεπερνούν το 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή