Η ανάπτυξη του γ΄ τριμήνου δεν συγκίνησε το Χρηματιστήριο

Η ανάπτυξη του γ΄ τριμήνου δεν συγκίνησε το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,10%, στις 878,34 μονάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπιες διακυμάνσεις και απώλειες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος, παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και τα θετικά νέα για την οικονομία από το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, με τις πιέσεις στις τράπεζες και σε επιλεγμένα blue chips να «καλύπτουν» τις αγοραστικές κινήσεις που σημειώθηκαν σε κάποιους τίτλους. Η εμφάνιση της «Ομικρον» συνεχίζει να διατηρεί υψηλή την αβεβαιότητα στην αγορά, ενώ το θολό τοπίο σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα εντείνουν τη νευρικότητα. Σύμφωνα πάντως με εγχώριους αναλυτές, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ενώ το σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 867 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 890.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,10%, στις 878,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,93 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,03% στις 2.110,68 μονάδες, ενώ το 1,30% έφτασαν οι απώλειες για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.476,56 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και σημείωσε πτώση 1,16%, στις 563,81 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και σημείωσε πτώση 1,16%, στις 563,81 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,08%, τη Eurobank κατά 0,22%, την Εθνική Τράπεζα κατά 1,34%, ενώ κέρδη 0,54% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo και Coca-Cola με κέρδη άνω του 2%, ενώ πιέσεις μεγαλύτερες του 2% κατέγραψε η Ελλάκτωρ και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Σε πρώτη φάση, ζητούμενο είναι ο Γενικός Δείκτης να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 880 μονάδες και να δοκιμάσει και πάλι τις 900 μονάδες, ενώ το επίπεδο των 855 μονάδων δείχνει ότι έχει αντοχές σαν στήριξη, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Σε ό,τι αφορά την παραλλαγή «Ομικρον», δείχνει ότι είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τους αρχικούς φόβους, ωστόσο η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει καλύτερα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τη διόρθωση που προκάλεσε στο Χ.Α. να αυξάνει τη μεταβλητότητα αλλά παράλληλα και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πάντως τα μηνύματα των διεθνών οίκων συνεχίζουν να είναι θετικά, με τη Wood να δίνει σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο συνολικός δείκτης NPE του κλάδου θα πλησιάσει το 5% έως το 2022, σύμφωνα με τον οίκο. Η εστίαση πλέον μετατοπίζεται μακριά από τα NPEs και προς την αύξηση των δανείων, τα περιθώρια, τις προμήθειες και τις προβλέψεις, δηλαδή τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την ικανότητα κερδοφορίας των «καθαρών» πλέον ελληνικών τραπεζών. Επενδυτικά αποτελούν, κατά την Wood, ένα πολύ ελκυστικό story, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις τους παραμένουν πολύ χαμηλές σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας, ενώ εκτιμά πως τα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους φτάνουν το 50%-60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή