Η άνοιξη της γερμανικής οικονομίας θα έρθει την άνοιξη του 2022

Η άνοιξη της γερμανικής οικονομίας θα έρθει την άνοιξη του 2022

Εκτιμάμε πως η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2021 και 4,9% το 2022

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται στη Γερμανία, ενόσω βαίνουμε προς το τέλος του τετάρτου τριμήνου. Η νέα μετάλλαξη «Ομικρον» έχει επιφορτίσει την οικονομία με ακόμα ένα βάρος, όταν ήδη οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είχαν σκιαστεί από το κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα», τις ανεπαρκείς προμήθειες και την άνοδο του πληθωρισμού. Αποτυπώνοντας τη διόγκωση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών της έρευνας του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε δραστικά στο -7,4 τον Δεκέμβριο από το 12,5 του Νοεμβρίου και απέχοντας σημαντικά από το 5,0 των προβλέψεων των αναλυτών του Reuters.

Αλλα στοιχεία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, φανερώνουν ότι τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας είχε δυναμική ενίσχυση 2,8% σε μηνιαία βάση, δηλαδή κινήθηκε σαφώς γρηγορότερα από το 0,8% των αναλυτών του Reuters και απείχε ιδιαιτέρως πολύ από το -0,5% του Σεπτεμβρίου. Εντούτοις, τα δεδομένα αυτά αφορούν την περίοδο πριν από την εμφάνιση της «Ομικρον» – ο ταχύς βηματισμός ίσως αποδειχθεί προσωρινός. Στις αρχές της εβδομάδας τα στοιχεία έδειξαν ότι τον Οκτώβριο οι βιομηχανικές παραγγελίες σε μηνιαία βάση είχαν εξασθενήσει -6,9%, έναντι της μηνιαίας αύξησης 1,8% τον Σεπτέμβριο και απέχοντας πολύ από τις προσδοκίες των αναλυτών του Reuters για -0,5%. Κατά τις δικές μας εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα παραμείνει στάσιμο. Πάντως, η οικονομία θα ανακάμψει και πάλι το 2022.

O δείκτης προσδοκιών του οικονομικού ινστιτούτου ZEW διαμορφώθηκε στα ενθαρρυντικά επίπεδα των 29,9 μονάδων τον Δεκέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί ο ρωμαλέος Νοέμβριος με τις 31,7 μονάδες. Η έρευνα του ινστιτούτου συνάδει με τις προσδοκίες μας πως οι σημερινοί κίνδυνοι απλά και μόνο θα προκαλέσουν μια εφήμερη οπισθοδρόμηση και ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα αναθερμανθεί ξανά το επόμενο έτος, αμέσως μόλις οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας αρθούν και πάλι. Στη συνέχεια η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας ίσως υπερβεί τα προ πανδημίας υψηλά της επίπεδα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Τα ισχυρά, θεμελιώδη μεγέθη της θα συμβάλουν σε αυτό. Τα νοικοκυριά διαθέτουν υψηλότατες αποταμιεύσεις. Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν προσωπικό και επιδιώκουν να κάνουν επενδύσεις, ούτως ώστε να επεκτείνουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες, καθώς και να αποκαταστήσουν το απόθεμά τους. Προϊόντος του 2022 είναι πιθανόν τα κωλύματα στο παγκόσμιο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας να εξασθενήσουν, αν και ορισμένες ελλείψεις, όπως εκείνη των οδηγών φορτηγών, θα συνεχίσουν να γεννούν προβλήματα για κάποια χρόνια. Τέλος, συνολικά μιλώντας, εκτιμούμε πως η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2021 και 4,9% το 2022.

* Ο κ. Salomon Fiedler είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή