Εφορία: Τελευταίο «καμπανάκι» για χιλιάδες φορολογουμένους

Εφορία: Τελευταίο «καμπανάκι» για χιλιάδες φορολογουμένους

Προθεσμία 18 εργάσιμων ημερών για να δικαιολογήσουν αδήλωτα εισοδήματα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία 18 εργάσιμων ημερών έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος αυξημένους φόρους, ακόμα και πρόστιμα, ενώ αρκετοί ενδεχομένως να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων. Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει μήνυμα από την ΑΑΔΕ προκειμένου να δικαιολογήσουν αδήλωτα εισοδήματα, διαφορετικά μέχρι το τέλος του έτους θα φορολογηθούν για τα ποσά που εντόπισε η εφορία. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να υποβληθούν οι εξής δηλώσεις:

1. Αδήλωτα εισοδήματα. Οσοι φορολογούμενοι εντοπίσθηκαν από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό «ραβασάκι» έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χιλιάδες συνταξιούχοι που εντοπίσθηκαν έπειτα από ελέγχους της ΑΑΔΕ να μην έχουν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, αρχικής ή τροποποιητικής, και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών (βιβλία και έγγραφα) και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου. Η εφορία μάλιστα θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών παρά το γεγονός ότι ο φορολογούμενος γνωρίζει ότι ήδη ελέγχεται, εφόσον βέβαια υποβάλει τις δηλώσεις που διορθώνουν τα ποσά των οικονομικών του καταστάσεων με την ιδιότητα του ελεγχομένου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους και πρόστιμα.

2. Εισοδήματα παρελθόντων ετών. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Οι υπόχρεοι θα πρέπει με τους προσωπικούς τους κωδικούς να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν τα έτη που αφορούν τα αναδρομικά και να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση. Τα ποσά έχουν ήδη προστεθεί, απλώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη ΔΟΥ.

3. Γονικές παροχές. Οσοι επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2021.

4. Δηλώσεις. Οι κληρονόμοι υποχρεούνται να υποβάλουν χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2020. Επίσης, όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

5. Κάτοικοι εξωτερικού. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχουν περιθώριο όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή