Πωλήσεις ακινήτων χωρίς ΦΠΑ έως το 2024

Πωλήσεις ακινήτων χωρίς ΦΠΑ έως το 2024

Χαμηλούς ή και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ εξασφάλισε η Ελλάδα σε αρκετά προϊόντα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναμόρφωση του φόρου από το 2025 και μετά που επιτεύχθηκε στο Ecofin

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να μειώσει σε μόνιμη βάση τους συντελεστές ΦΠΑ έως και 30% στα νησιά του Αιγαίου, να περιορίσει τον ΦΠΑ στα ακίνητα από το 24% στο 13% ή ακόμα και να τον μηδενίσει, καθώς και να μειώσει τους συντελεστές σε αγροτικά μηχανήματα, βαμβάκι και ηλιακά πάνελ, έχει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2025.  

Οπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, η πρόταση οδηγίας όπως υιοθετήθηκε κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών μειωμένων συντελεστών, κάτι που θα μπορεί να πράξει η ελληνική κυβέρνηση εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτό που έχει σημασία, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι πλέον η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει όποτε αυτή κρίνει στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  

Επειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν τεσσάρων ετών, επί ενός νέου πλαισίου για τον ΦΠΑ κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο Ecofin. Με τη συμφωνία δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη στην πολιτική ΦΠΑ, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό και για την προώθηση των βασικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε. (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, δημόσια υγεία). Το προηγούμενο πλαίσιο είναι 30 ετών και ήταν επείγουσα πλέον η ανάγκη εκσυγχρονισμού του.

Κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., αποτέλεσε πολιτική επιλογή η εκπροσώπηση της χώρας μας σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εκφράζονται διαρκώς οι πολιτικές θέσεις και επιλογές της Ελλάδας για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επαναφορά φορολογικών δικαιωμάτων τα οποία από δεκαετίες είχε κατοχυρώσει η χώρα, όσον αφορά κατά βάση την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Πωλήσεις ακινήτων χωρίς ΦΠΑ έως το 2024-1
Το νέο πλαίσιο στην Ε.Ε. δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη στην πολιτική ΦΠΑ, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό και για την προώθηση των βασικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε. (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, δημόσια υγεία). (Α.P.)

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα, που παρευρέθηκε σε όλες τις τεχνικές συσκέψεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης ειδικών συντελεστών σε νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική του συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας ιδιαιτερότητες ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Ειδικότερα, από το 2025 η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει:

1. Στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα ακίνητα. Ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων. Ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση το 2019 αποφάσισε την αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η οποία περιλαμβάνει τόσο περιπτώσεις νέων αδειών όσο και παλιές άδειες που εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2006.

Σε συμφωνία για το νέο πλαίσιο ΦΠΑ κατέληξαν έπειτα από τέσσερα έτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο Ecofin.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να παραταθεί η επιβολή του ΦΠΑ μέχρι τα τέλη του 2024. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2025 είτε ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιορισθεί στο 13% είτε η χώρα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που έχει μηδενικό συντελεστή.

2. Στη μείωση των συντελεστών σε ηλιακά πάνελ. Σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 24%, υπάρχει η δυνατότητα να περιορισθεί στο 13% ή στο 6%.

3. Στη μείωση του ΦΠΑ στο βαμβάκι. Σήμερα στο βαμβάκι εφαρμόζεται συντελεστής 24%, ο οποίος μπορεί να μειωθεί στο 13% ή στο 6%.

4. Στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα. Σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 24% και μπορεί να μειωθεί στο 13%.

5. Σε μείωση των συντελεστών σε βρεφικές πάνες, χειρουργικές μάσκες, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.

6. Σε απαλλαγή από τον ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.

7. Σε απαλλαγή από ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

8. Σε μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, εφόσον αυτό αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Προς το παρόν το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών κατά 30% εφαρμόζεται στα νησιά που συγκεντρώνουν το μεγάλο μέρος των μεταναστευτικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή