Ρεκόρ επενδύσεων σε startups το 2021
«Χρυσή» χρονιά αποδείχθηκε το 2021 για τις ελληνικές startups, αφού κατόρθωσαν να αντλήσουν κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

«Χρυσή» χρονιά αποδείχθηκε το 2021 για τις ελληνικές startups, αφού κατόρθωσαν να αντλήσουν κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι (150 εκατ. ευρώ) και δεκαπλάσιο σε σύγκριση με 4-5 χρόνια πριν (50 εκατ. ευρώ) καθιστώντας το 2021 χρονιά όπου καταγράφηκε ρεκόρ επενδύσεων.
Οπως αναφέρει η έκθεση Startups in Greece 2021/2022, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital και το Velocity.Partners αλλά και με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι περίπου 70, δηλαδή 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που άντλησαν ξεπερνάει το μισό δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της έκθεσης, τα 397 εκατ. ευρώ από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε 10 νεοφυείς εταιρείες, ενώ 3 από αυτές άντλησαν το 50% των συνολικών κεφαλαίων.
«Το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή όσον αφορά τη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα exits (εξαγορές) και τους unicorns», ανέφερε ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners, κατά την παρουσίαση της έκθεσης. Ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επενδυτές ήταν φέτος οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λογισμικού (software as a service), της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας (healthtech) αλλά και στo fintech, ενώ υπολογίζεται πως 4 στις 10 εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν, έχουν έδρα την Ελλάδα.
Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις άντλησαν φέτος κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 εταιρείες που έλαβαν την υψηλότερη χρηματοδότηση ξεχωρίζει η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, η οποία άντλησε νωρίτερα φέτος 154 εκατ. ευρώ από εγχώριους (VentureFriends) και διεθνείς επενδυτές, η Viva Wallet, που συγκέντρωσε 66,3 εκατ. ευρώ και η Flexcar, εταιρεία ευέλικτου leasing αυτοκινήτων, η οποία συγκέντρωσε συνολικά 50 εκατ. ευρώ.
Εστιάζοντας στα 6 ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Equifund, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη δημιουργήσει ή δημιουργούν νέα funds, η έκθεση επισημαίνει πως μέχρι στιγμής έχει επενδύσει το 80% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων τους ενώ, μέσα σε περίπου μία τετραετία (2017-2021), έχουν χρηματοδοτήσει περίπου 119 εταιρείες σε 213 γύ-ρους χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης ανέφερε πως στόχος είναι τα επόμενα 5 χρόνια το οικοσύστημα χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων να έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ επεσήμανε πως σχεδιάζονται χρηματοδοτικά προϊόντα ώστε να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό από άποψη χρόνου αλλά και φάσης ανάπτυξης των επιχειρήσεων (stage). Ανάμεσα σε αυτά είναι το πρόγραμμα Innovate Νow, χρηματοδοτικά προϊόντα που θα αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε στάδιο seed και early stage, αλλά και τη διοχέτευση 400 εκατ. ευρώ πάλι από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πιο ώριμο κομμάτι της αγοράς.