H Alpha Bank άντλησε 300 εκατ. από το διετές ομόλογο

H Alpha Bank άντλησε 300 εκατ. από το διετές ομόλογο

Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ άντλησε η Alpha Bank μέσω της έκδοσης με ιδιωτική τοποθέτηση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred), διετούς διάρκειας, χωρίς δικαίωμα ανάκλησης για το πρώτο έτος.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ άντλησε η Alpha Bank μέσω της έκδοσης με ιδιωτική τοποθέτηση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred), διετούς διάρκειας, χωρίς δικαίωμα ανάκλησης για το πρώτο έτος. Το επιτόκιο της έκδοσης ορίστηκε στο 3%, ενώ η απόδοση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώθηκε κοντά στο 3,5%.

Η έκδοση, που είχε ως arranger τη Morgan Stanley, εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλάνο της Alpha Bank και έρχεται να ενισχύσει τα κεφάλαια του ομίλου πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς στόχους για το 2021 για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL). Ετσι, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει καλύψει τον στόχο για τα κεφάλαια που είναι επιλέξιμα προκειμένου να ικανοποιήσει τους στόχους MREL για το 2021, επιδίωξε να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές προληπτικά, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον «συνωστισμό» που εκτιμάται ότι θα υπάρξει το 2022. Με βάση τις ανακοινώσεις του 9μήνου, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις στο πλαίσιο του στόχου MREL διαμορφώνονται στο 22,76% του σταθμισμένου ενεργητικού της τράπεζας και αφορούν κεφαλαιακό «μαξιλάρι» πάνω από τα αναγκαία εποπτικά που υπολογίζει η ΕΚΤ για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Να σημειωθεί ότι οι ομολογιακές εκδόσεις που δρομολογούνται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το 2022 για την κάλυψη αυτού του στόχου υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ συνολικά.

Η Alpha Bank είχε προχωρήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε παρόμοια έκδοση ομολόγου (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 2,5%, ενώ έχει πραγματοποιήσει άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 500 εκατ. ευρώ η καθεμία –τον Φεβρουάριο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021–, με επιτόκιο 4,25% και 5,5%, αντίστοιχα. Για τη χθεσινή έκδοση εκδηλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές συγκεκριμένου προφίλ (μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και ξένα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος) με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στο private placement σε επιλεγμένους επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση αλλά και τις αναμενόμενες συνθήκες της αγοράς για το προσεχές έτος, προκρίνοντας το να τοποθετηθεί εγκαίρως και να έχει ευχέρεια κινήσεων για τους χρόνους των προγραμματισμένων εκδόσεών της για το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή