Μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αναζητεί η Βαρκελώνη

Μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αναζητεί η Βαρκελώνη

Η επέκταση του αεροδρομίου της πόλης και οι πράσινες δεσμεύσεις των ξενοδοχείων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βαρκελώνη ήταν η πόλη που υποδέχθηκε τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο το 2019, ήτοι 12 εκατομμύρια τουρίστες. Εκτοτε μεσολάβησε η πανδημία, η οποία όμως δεν έβαλε στον «πάγο» τα σχέδια για την επέκταση του αεροδρομίου Ελ Πρατ της Βαρκελώνης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Η διεύθυνση του αεροδρομίου και ο δήμος Βαρκελώνης ευελπιστούν ότι αυτή η επέκταση, η οποία κοστολογείται στο 1,7 δισ. ευρώ, θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών της πόλης.

Ωστόσο, έντονη ήταν η αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι θεωρούν ότι οποιαδήποτε επέκταση του αεροδρομίου δεν είναι βιώσιμη, αλλά επιζήμια για το περιβάλλον. Οι πολέμιοι του νέου σχεδιασμού θεωρούν πως αντίκειται και στο «πράσινο προφίλ», που προβάλλει προς τα έξω η πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Το 2011 η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη πόλη που έλαβε πιστοποίηση για τις δεσμεύσεις της στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της προστασίας της βιόσφαιρας.

Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες, ένας εκ των πολλών ακτιβιστών που εναντιώνονται σθεναρά στα σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου, αναφέρει: «Είμαστε αντίθετοι, διότι θα συμβάλουν στην αύξηση της εναέριας κίνησης. Το ζήτημα είναι πόσους τουρίστες μπορεί να αντέξει η κοινωνία της Βαρκελώνης. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, ενώ περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους». Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τον Τουρισμό της Βαρκελώνης, το 2020 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών που επέλεξαν να μείνουν εκτός της πόλης, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες του δήμου για αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου είχαν επιτυχία. Αδιαμφισβήτητα, η Βαρκελώνη προσπαθεί από τη δεκαετία του 1990 να επιτύχει στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού.

Αν και έλαβε τη σχετική πιστοποίηση μόλις το 2011, ο δήμος συνεχίζει τις προσπάθειες, πλέον έχοντας περισσότερο στραμμένη την προσοχή του στους στόχους του 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θετικό παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού αποτελεί το ξενοδοχείο Andante, στην καρδιά του τουριστικού κέντρου της Βαρκελώνης και ελάχιστα μακριά από τον διάσημο εμπορικό δρόμο Λας Ράμπλας, όπως αναφέρει η DW. Το ξενοδοχείο διαθέτει έξι ηλιακά πάνελ.

Οπως επισημαίνει ο διαχειριστής του, Πάμπλο Μπόφιλ, «εμείς ακολουθούμε τις αρχές της παγκόσμιας χάρτας για τον βιώσιμο τουρισμό και έχουμε χτίσει το ξενοδοχείο μας με πιστοποιημένα και ανακυκλωμένα υλικά». Στο μεταξύ, γύρω στα 260 σε σύνολο 400 ξενοδοχείων στη Βαρκελώνη έχουν πλέον δεσμευθεί να τηρούν τους όρους του βιώσιμου τουρισμού. Οσο για την επέκταση του αεροδρομίου, προς το παρόν έχει αναβληθεί ύστερα από δικαστική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή