ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Ομικρον» και οι εταιρείες ορυχείων ανακάμπτουν χάρη στην απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για να στηρίξει την οικονομία της.

kerdi-kategrapsan-oi-eyropaikes-agores-561620731

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Ομικρον» και οι εταιρείες ορυχείων ανακάμπτουν χάρη στην απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για να στηρίξει την οικονομία της. Ετσι ο δείκτης του κλάδου των ορυχείων σημείωσε άλμα 3,7%. Μαζί ανέκαμψαν και οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, με τον δείκτη των μετοχών υψηλής τεχνολογίας να σημειώνει άνοδο 3,9% μετά την υποχώρηση της Δευτέρας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,8% επιστρέφοντας στα επίπεδα προ της 26ης Νοεμβρίου, οπότε επλήγη από μαζικές πωλήσεις εν μέσω της ανανεωμένης ανησυχίας για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Συνολικά ο Euro Stoxx 600 κυμαίνεται τώρα σε επίπεδα κατά περίπου 5% κάτω από εκείνα στα οποία βρισκόταν στα μέσα Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά σαφώς μικρότερος δείκτης Eurostoxx 50 κατέγραψε κέρδη 3,36%. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 1,49% ενώ τα πλέον εντυπωσιακά κέρδη συγκέντρωσε χθες ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με άνοδο 2,82%.

Εντυπωσιακή άνοδο 2,82% σημείωσε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης.

Μεμονωμένες μετοχές που σημείωσαν χθες σημαντική άνοδο ήταν εκείνη της British American Tobacco, που παρουσίασε κέρδη 2%, αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας Sellantis, που έκλεισε με κέρδη 1,7%. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τις εκτιμήσεις της ότι μέχρι το 2026 θα συγκεντρώσει έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Επίσης η μετοχή της Telecom Italia σημείωσε άνοδο 1,3%, καθώς νωρίτερα είχε επιλέξει τις Goldman Sachs και Lion Tree για να της παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, μιας και η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας θα εξετάσει την πρόταση εξαγοράς που υπέβαλε το αμερικανικό κολοσσιαίο επενδυτικό ταμείο KKR. Επιπλέον, η γαλλική εταιρεία πληρωμών Worldline σημείωσε άνοδο 1,1% όταν η Eurobank συμφώνησε να της πουλήσει το 80% του μεριδίου της προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Η ίδια η Eurobank κατέγραψε άνοδο 1,5%. Οι κλάδοι που σημείωσαν χθες τα μικρότερα κέρδη ήταν αυτοί των εταιρειών κοινής ωφελείας, των τηλεπικοινωνιών και των τροφίμων και ποτών.