Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στην πανδημία
Θεαματική αύξηση σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το μερίδιο επί του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι, ενώ ωφελημένοι αποδεικνύονται και οι εκατομμυριούχοι, όπως αποτυπώνει σχετική μελέτη.

Θεαματική αύξηση σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το μερίδιο επί του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι, ενώ ωφελημένοι αποδεικνύονται και οι εκατομμυριούχοι, όπως αποτυπώνει σχετική μελέτη. Ειδικότερα, η έκθεση για την παγκόσμια ανισότητα, η οποία συντάχθηκε από δίκτυο κοινωνικών επιστημόνων, δείχνει ότι το τρέχον έτος οι δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώνουν αθροιστικά το 3,5% του πλούτου των νοικοκυριών παγκοσμίως, δηλαδή αυτός έχει ελαφρώς αυξηθεί από το σχεδόν 2%, μόλις ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020. «Η κρίση του κορωνοϊού έχει μεγεθύνει και οξύνει τις ανισότητες ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και στο υπόλοιπο του πληθυσμού», παρατηρεί ο επικεφαλής της ομάδας, Λούκας Τσάνσελ, προσθέτοντας πως οι προηγμένες οικονομίες έκαναν χρήση τεράστιων προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης ώστε να μετριάσουν τη δραστική αύξηση της φτώχειας, που παρατηρείται αλλού. Η έκθεση, βασισμένη σε ευρεία βάση δεδομένων, που προέρχονται από ειδικευμένες έρευνες και από δημοσιοποιημένα στοιχεία, έχει μία εισαγωγή συντεταγμένη από τους Αμερικανούς οικονομολόγους Αμπχιζίτ Μπανερτζί και Εσθερ Ντάφλο, δύο από την τριμελή ομάδα που έλαβε το Νομπέλ το 2019 για το έργο τους με θέμα τη φτώχεια. «Αφ’ ης στιγμής ο πλούτος αποτελεί μία σοβαρή πηγή μελλοντικών οικονομικών κερδών και ολοένα και μεγαλύτερης επιρροής και ισχύος, αυτό προμηνύει μια νέα αύξηση στην ανισότητα», αναφέρουν. Πρόκειται, όπως προσθέτουν, γι’ αυτό το οποίο χαρακτηρίζουν «ακραία συγκέντρωση οικονομικής δύναμης στα χέρια μιας μικρής μειονότητας ζάπλουτων». Τα πορίσματα των μελετητών έρχονται προς επίρρωσιν άλλων ερευνών και καταλόγων πλουσίων, που δείχνουν όξυνση στις ανισότητες με γνώμονα την υγεία, την κοινωνική θέση, το φύλο και τη φυλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι παρεμβάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατόρθωσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα.
Η φετινή λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes συμπεριλαμβάνει έναν αριθμό ρεκόρ 2.755 ανθρώπων, οι οποίοι συγκεντρώνουν στα χέρια τους συνολικά 13,1 τρισ. δολάρια, όταν πέρυσι διέθεταν 8 τρισ. δολάρια. Η νέα μελέτη δείχνει ακόμη ότι μια μεγαλύτερη ομάδα, 520.000 ατόμων, οι οποίοι ανήκουν στην ανώτατη εισοδηματική μονάδα του 0,01% των πλουσιότερων, είδε το μερίδιό της επί του παγκοσμίου πλούτου να διευρύνεται στο 11% από το 10% την προηγούμενη χρονιά. Το να ανήκει κανείς στην κατηγορία του 0,01% σημαίνει ότι ο πλούτος του νοικοκυριού του φθάνει τουλάχιστον τα 19 εκατ. δολάρια ή τα 16,7 εκατ. ευρώ, αναλόγως της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, όπως φαίνεται στην έκθεση για την ανισότητα. Οι αναλυτές παρατηρούν ότι ορισμένοι πάρα πολύ πλούσιοι έχουν ευνοηθεί από τη μετατόπιση μεγάλου μέρους της διεθνούς οικονομίας στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Αλλοι κέρδισαν απλά επειδή οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, διότι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές στοιχημάτιζαν στην ταχύτητα και στο σχήμα που θα λάβει η μετά την πανδημία ανάκαμψη.
Επίσης, ακόμη ένα συμπέρασμα των κοινωνικών επιστημόνων ήταν ότι, ενώ υπάρχει δραστική αύξηση της φτώχειας σε χώρες με περιορισμένες προνοιακές καλύψεις, οι μαζικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη κατόρθωσαν να αμβλύνουν τουλάχιστον κάποιες από τις επιπτώσεις της πανδημίας στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα. «Και αυτό δείχνει τη σημασία του κοινωνικού κράτους στη μάχη κατά της φτώχειας», παρατηρεί ο Λούκας Τσάνσελ. Τέλος, στην έκθεση περί ανισότητας χαιρετίζεται η φετινή συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15% στα κέρδη των πολυεθνικών.