Μεταβιβάσεις ακινήτων με παλιές αντικειμενικές έως 15 Ιανουαρίου

Μεταβιβάσεις ακινήτων με παλιές αντικειμενικές έως 15 Ιανουαρίου

Εφόσον έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31.12.2021

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή, εφόσον έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία σχετικές δηλώσεις και συγκεκριμένα η δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Αυτό θα προβλέπει η διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή και το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι το χρονικό διάστημα της παράτασης που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει δεκτές έως τις 15 ή 20 Ιανουαρίου μεταβιβάσεις ακινήτων με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31.12.2021.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του Myproperty και για ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές. Σε δεύτερη φάση και εντός του 2022 η ψηφιακή πύλη ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων θα καλύψει και τις περιπτώσεις κληρονομιών αλλά και δωρεών χρηματικών ποσών, κάνοντας πλέον πλήρως ηλεκτρονική τη διαδικασία φορολογίας κεφαλαίου.

Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, αγοραστές και πωλητές, συρρέουν στα συμβολαιογραφεία, στις εφορίες, στα υποθηκοφυλακεία και στους δήμους προκειμένου να προλάβουν τις φθηνές μεταβιβάσεις, πριν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες αυξάνονται σημαντικά (καταγράφονται αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης). Ωστόσο, η πανδημία δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις τη μετάβαση σε όλους στις δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.

Αντίστοιχη παράταση είχε δοθεί και τον Δεκέμβριο του 2005, όπου ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρέτεινε τις μεταβιβάσεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2006 προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες. Οπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι, σε καθημερινή βάση διενεργούνται περισσότερες από 1.500 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες καθώς το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό. Ηδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Εκτός από τις νέες τιμές που θα τίθενται σε ισχύ από το νέο έτος, ένας επιπλέον λόγος που οι φορολογούμενοι σπεύδουν να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές έγκειται στο νέο «χαράτσι», αυτό της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για ακόμα μία φορά τσουχτερά ποσά. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μεταβίβαση θα πρέπει πριν οι μηχανικοί να δώσουν την απαραίτητη βεβαίωση. Το ελάχιστο κόστος ανέρχεται στα 300-500 ευρώ για τις απλές περιπτώσεις και φθάνει σε μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε ακίνητο. Σημειώνεται ότι παράλληλα οι μηχανικοί εκδίδουν και το ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο επίσης είναι απαραίτητο για τη μίσθωση ενός ακινήτου.

Γονικές παροχές. Οσοι φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε γονικές παροχές χρηματικών ποσών και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών. Η ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων για παράδειγμα από τον πατέρα στο παιδί, εφόσον αποδεικνύεται (δηλαδή να έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικής συναλλαγής), θα θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε εντός του 2021, ακόμα και εάν δεν η εφορία δεν έχει επεξεργασθεί τον φάκελο. Σημειώνεται ότι η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία (πατέρας, παιδιά, μητέρα, παππούς, γιαγιά) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι αφορολόγητη για ποσά έως 800.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό υπολογίζεται με συντελεστή 10%.

Ζητούν 6μηνη παράταση

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στις αγοραπωλησίες ακινήτων ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου κατά έξι μήνες. Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κατασκευαστές, μεσίτες, ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων «συμμετέχουμε σε έναν άνευ προηγουμένου τιτάνιο αγώνα συλλογής των εκ του νόμου απαραίτητων εγγράφων από διάφορες Υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ. Επειδή αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανεκδοθούν. Το αποτέλεσμα όλου αυτού του “σισύφειου μαρτυρίου” είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Υδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης “πιστοποιητικοκρατίας”», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Σημειώνουν μάλιστα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αφού στις 31.12.2021 λήγουν τα περισσότερα πιστοποιητικά και από την 1.1.2022 θα χρειάζεται και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή