Στη ΔΕΠΑ Υποδομών εισέρχεται ο Κοπελούζος

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών εισέρχεται ο Κοπελούζος

Είσοδο και στη ΔΕΠΑ Υποδομών διασφάλισε ο όμιλος Κοπελούζου, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είσοδο και στη ΔΕΠΑ Υποδομών διασφάλισε ο όμιλος Κοπελούζου, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του στον τομέα των ενεργειακών υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός όμιλος έχει έρθει σε συμφωνία με την Italgas για την εξαγορά ποσοστού έως και 20% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Το ακριβές ύψος της συμμετοχής του αξιολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ομίλου σε συνάρτηση με το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει. Η συμφωνία, ωστόσο, θεωρείται κλεισμένη και μάλιστα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Πιθανότατα και αύριο, που υπογράφεται η σύμβαση μεταβίβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Ιtalgas. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τίμημα που προσφέρει η Italgas για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ. Eνα πρόσθετο τίμημα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ περίπου φέρεται να έχει καταβάλει η Italgas για την εξαγορά του 49% που κατέχει η επίσης ιταλική εταιρία ΕΝΙ Gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών).  

Ο όμιλος Κοπελούζου ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μια στοχευμένη στρατηγική στον τομέα των υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια Fraport Greece, ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έρθει σε συμφωνία με την Italgas για την εξαγορά ποσοστού έως και 20% της εταιρείας.

Στις αρχές του 2020 απέκτησε συμμετοχή σε ποσοστό 6,6% στον ΔΕΣΦΑ με την εξαγορά από τη θυγατρική Damco Energy του 10% της SENFLUGA, της κοινοπραξίας των Snam, Enagás και Fluxys, που ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, επίσης, έχει δρομολογηθεί πλήρως η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU Aλεξανδρούπολης) και αναμένεται η έναρξή του μέσα στους επόμενους μήνες με στόχο να λειτουργήσει εντός του 2023. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) λόγω της στρατηγικής σημασίας του, καθώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανταγωνισμό στην περιοχή και υποστηρίζει τη δημιουργία περιφερειακού κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Gas Hub). Ο σχεδιασμός του προβλέπει και δυνατότητα προσαρμογής στην αποθήκευση και μεταφορά υδρογόνου.

Με την είσοδό του και στη ΔΕΠΑ Υποδομών ο όμιλος Κοπελούζου διασφαλίζει συμμετοχή στις κρίσιμες υποδομές δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής τάσης, που θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. Κυρίαρχη θέση στα δίκτυα φυσικού αερίου αποκτούν οι Ιταλοί με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas, σε συνέχεια του ελέγχου των δικτύων υψηλής τάσης από την κοινοπραξία της ιταλικής Snam. Η Italgas είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με στρατηγικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Εκτός από τη δραστηριότητά της στο φυσικό αέριο, η εταιρεία είναι ενεργή και στον τομέα της ύδρευσης αλλά και στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή