Ελληνικό: Μάχη μεγάλων κατασκευαστικών για έργα 550 εκατ.

Ελληνικό: Μάχη μεγάλων κατασκευαστικών για έργα 550 εκατ.

Ποιοι διεκδικούν τις υποδομές και τον πύργο κατοικιών Marina Tower

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφορές για τα πρώτα σημαντικά έργα ύψους 550 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσουν να υποβάλουν, αρχής γενομένης από την προσεχή εβδομάδα, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας. Αρχικά θα υποβληθούν προσφορές για τα έργα υποδομής, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υπογειοποίηση της Λ. Βουλιαγμένης, η δημιουργία δικτύων κοινής ωφελείας, μια ειδική υπόγεια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των χώρων πρασίνου (π.χ. πάρκο κτλ.), όπως επίσης και ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών, μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων. Το εν λόγω πακέτο έργων διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Ελλάκτωρ, Αβαξ και ο όμιλος Μυτιληναίου.

Παράλληλα, από τις αρχές του 2022 θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του εμβληματικού πύργου κατοικιών Marina Tower, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο, οι εταιρείες που συμμετέχουν κλήθηκαν να συνεργαστούν με εταιρείες του εξωτερικού, που έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους σύνθετες κατασκευές μεγάλου ύψους. Στο πλαίσιο αυτό, προσφορές αναμένεται να υποβληθούν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που  έχει συμπράξει με την ACC από τον Λίβανο, από την Αβαξ, που συνεργάζεται με την ιταλική Rizzani de Eccher, αλλά και από την Intrakat σε κοινοπραξία με τη γαλλική Bouygues. Επίσης, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχει και η Αρχιρόδον, σε συνεργασία με την Besix από το Βέλγιο, με την Ελλάκτωρ να αναλαμβάνει την κατασκευή του κτιρίου ως υπεργολάβος, σε περίπτωση επικράτησης του συγκεκριμένου σχήματος.

Ο ουρανοξύστης κατοικιών θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται νωρίτερα, το β΄ εξάμηνο του 2022, λόγω υψηλής ζήτησης.

Στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη (που αφορούσε το 2023), ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης. Το Marina Tower προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτελούς κτιρίου 200 διαμερισμάτων και 45 ορόφων, συνολικής μεικτής επιφανείας 45.000 τ.μ., με την ανωδομή να υπολογίζεται σε 38.000 τ.μ. Ηδη, όπως αναφέρει η Lamda Development, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 77% της πωλούμενης επιφανείας (αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 τ.μ.), που αντιπροσωπεύουν δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 348 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Σε χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, η Κωνσταντίνα Καρατοπούζη, επικεφαλής λειτουργικών δραστηριοτήτων (COO) της Lamda Development, ανέφερε ότι οι προπωλήσεις αφορούν μόνο τους πρώτους 31 ορόφους του Marina Tower, με τους πιο ψηλούς ορόφους να μην έχουν ακόμα διατεθεί στην αγορά, ώστε να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό όφελος για την εταιρεία, με βάση το σημαντικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί. Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει και η εμπορική διάθεση των υπόλοιπων κατοικιών (1.400 περίπου), που προβλέπεται να κατασκευαστούν κατά την πρώτη πενταετία της επένδυσης. Αντίστοιχα, για τις πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες, η Lamda Development διαφοροποίησε τον τρόπο διάθεσης. Συγκεκριμένα, αντί να κατασκευάσει και να πουλήσει η ίδια τις κατοικίες, πλέον θα προχωρήσει σε πώληση μόνο των σχετικών οικοπέδων, δίνοντας την ευελιξία στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε δικές τους επιλογές για την αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων. «Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα ίδια κεφάλαια που θα χρειαστεί να εκταμιεύσει η Lamda και ταυτόχρονα αποκομίζουμε άμεσα έσοδα από την πώληση της γης», ανέφερε η κ. Καρατοπούζη. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές και για τις 27 βίλες που θα κατασκευαστούν, με τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 188 εκατ. ευρώ. Το πρώτο σχετικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας αναμένεται να υπογραφεί εντός του πρώτου τριμήνου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή