Το κύμα παραιτήσεων φέρνει αυξήσεις μισθών στις ΗΠΑ

Το κύμα παραιτήσεων φέρνει αυξήσεις μισθών στις ΗΠΑ

Υψηλότερες αποδοχές κατά 3,9% προσφέρουν οι επιχειρήσεις το 2022

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μεγάλη παραίτηση», όπως χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ το πρωτοφανές φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων εργαζομένων στη διάρκεια της πανδημίας, και η συνεπακόλουθη έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς της οικονομίας φαίνεται πως αποβαίνουν τελικά προς όφελος των εργαζομένων. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να προσφέρουν στο προσωπικό τους τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών που έχουν καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχουν ήδη δώσει αντίστοιχες αυξήσεις μισθών τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Conference Board μεταξύ 229 επιχειρήσεων από όλους τους τομείς, οι αμερικανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσφέρουν αυξήσεις μισθών ύψους 3,9% το επόμενο έτος. Πρόκειται μάλιστα να αυξήσουν τους μισθούς σε όλο το φάσμα των υπαλλήλων, σε υψηλόμισθους, μεσαία στελέχη με μεσαίους μισθούς αλλά και χαμηλόμισθους. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως θα συνεχιστεί και όλο το 2022 η τάση για αυξήσεις μισθών που επικράτησε το 2021. Η σχετική έρευνα φέρει το 39% των ερωτηθέντων μεταξύ στελεχών επιχειρήσεων να αποταμιεύει κεφάλαια για αυξήσεις μισθών.

Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους πάνω από 24 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, όμως, έχουν προηγηθεί εξίσου σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων τους δύο προηγούμενους μήνες. Οπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 4,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ αντίστοιχη αύξηση υπήρξε και τον Οκτώβριο.

Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, οι αυξήσεις των μισθών συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που μίλησαν στη WSJ, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί περαιτέρω στο 6,7%. Οι αυξήσεις των μισθών αντανακλούν, πάντως, παράλληλα τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού από τις οποίες πάσχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους πάνω από 24 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 2,8 εκατ. θέσεις εργασίας περισσότερες από τον αριθμό των ανέργων που αναζητούν εργασία. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ζητούν υπαλλήλους και προσφέρουν προγράμματα συνταξιοδότησης μέσω της ιστοσελίδας ZipRecruiter έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Σήμερα στις ΗΠΑ οι άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά βρίσκουν σχεδόν 50% περισσότερες ελεύθερες θέσεις από όσες έβρισκαν πριν από την πανδημία και πολλοί επεκτείνουν τα όρια της αναζήτησής τους πολύ πέραν της πόλης τους, καθώς τους το επιτρέπουν οι καινούργιοι διακανονισμοί που ισχύουν πλέον σε πολλούς κλάδους. Στοιχεία της Fed της Ατλάντας φέρουν όσους άλλαξαν επάγγελμα στο διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο να επιτυγχάνουν αύξηση μισθού 5,1%, δηλαδή σαφώς μεγαλύτερη από την αύξηση 3,7% που εξασφάλισαν όσοι έμειναν στη θέση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή