Ανάπτυξη 8,5% «βλέπει» φέτος η Εθνική

Ανάπτυξη 8,5% «βλέπει» φέτος η Εθνική

Στο 8,5% αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικoνομίας φέτος η Εθνική Τράπεζα, από 7,5% που είχε εκτιμηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου κατά 13,4% ετησίως.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8,5% αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικoνομίας φέτος η Εθνική Τράπεζα, από 7,5% που είχε εκτιμηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου κατά 13,4% ετησίως.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 7,6% το τέταρτο τρίμηνο, για το οποίο η μονάδα οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας, με επικεφαλής τον Νίκο Μαγγίνα, διαπιστώνει ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, παρά τον πληθωρισμό και την έξαρση της πανδημίας. Για το 2022 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,4%.

Η πρόβλεψη για 8,5% είναι από τις υψηλότερες που έχουν διατυπωθεί, αν και υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι περιμένουν ακόμη και διψήφιο ποσοστό.

Πρόσφατα, Morgan Stanley και UBS τοποθέτησαν τον πήχη  στο 7,9%, το ΙΟΒΕ στο 8%-8,5%, ενώ η Scope Ratings ανέβηκε στο 8,9%. Η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, ένα μέγεθος που τα ίδια τα στελέχη της πλέον υποστηρίζουν ότι είναι πολύ συντηρητικό.

Η Εθνική, στη χθεσινή ανάλυσή της επισημαίνει ότι μετά και από τις διορθώσεις του ΑΕΠ του πρώτου και δεύτερου τριμήνου, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 8,9% ετησίως το 9μηνο του 2021. Συνολικά, το ΑΕΠ του 9μήνου, εξάλλου, ήταν μόλις κατά 1,2% χαμηλότερο από το 9μηνο του 2019. Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν κατά 1% υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα του τρίτου τριμήνου 2019.

Αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της, μετά την αύξηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου κατά 13,4%.

Οι αναλυτές μιλούν για συνδυαστική βελτίωση όλων των συστατικών του ΑΕΠ, με επιταχυνόμενη ανάκαμψη του τουρισμού το τρίτο τρίμηνο, μετά την υστέρηση του 6μήνου.

Η ιδιωτική κατανάλωση, σημειώνουν, αυξήθηκε κατά 8,6% ετησίως τροφοδοτούμενη από την άρση της αβεβαιότητας, το υψηλό απόθεμα ρευστότητας και την εύρωστη εικόνα της αγοράς εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί σε χαμηλό 11ετίας, στο 13,6% το τρίτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκαν κατά 18,1% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας το επίπεδο του τρίτου τριμήνου του 2019 κατά 18,8%.

Το ποσοστό τους στο ΑΕΠ ανήλθε σε υψηλό τριετίας, 12,6%, έναντι μέσου όρου 11,5% κατά την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και  20,5% για την Ευρωζώνη κατά την ίδια περίοδο.

Τα έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 156% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές υπηρεσιών να αυξηθούν κατά 85% ετησίως. Η εν λόγω ενίσχυση, σημειώνουν οι αναλυτές, συνδυάστηκε με τις σταθερά αυξανόμενες εξαγωγές αγαθών (+9,2% ετησίως, σε σταθερές τιμές), οδηγώντας σε αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά σχεδόν 50% ετησίως, η οποία πρόσθεσε 14 ποσοστιαίες μονάδες (που διαμορφώνονται σε 5,2 ποσοστιαίες μονάδες, αν αφαιρέσουμε την αρνητική επίδραση από τις αυξημένες εισαγωγές) στη μεγέθυνση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι νέες εκτιμήσεις, μέσω του μηνιαίου δείκτη υψηλής συχνότητας της Εθνικής για την οικονομική δραστηριότητα, υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη παρέμεινε σε υψηλό μονοψήφιο ρυθμό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και υποχώρησε οριακά στο 7,6% τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή