Έμεινε στα χαρτιά η μείωση των ΥΚΩ

Έμεινε στα χαρτιά η μείωση των ΥΚΩ

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα έγιναν επειδή έχουν όφελος για τους καταναλωτές 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν και οι διασυνδέσεις έχουν ολοκληρωθεί, οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς δεν μειώθηκαν.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ ύψους 63 εκατ. ευρώ για τη βιομηχανία μέσης τάσης προωθεί η κυβέρνηση αντί για τις αναμενόμενες μειώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για το σύνολο των καταναλωτών από τις διασυνδέσεις των νησιών. Τα πολυδιαφημιζόμενα οφέλη για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, τα οποία υπολογίζονται από τον ΑΔΜΗΕ περί τα 500 εκατ. ευρώ, παραμένουν κενό γράμμα. Πρόκειται για ένα ποσό πολύ κοντά στα 620 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση διασφάλισε από τις δημοπρασίες ρύπων για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο από μόνο του θα προσέφερε σημαντική ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ρεύμα. Στους καταναλωτές δεν έχουν φτάσει ακόμη ούτε τα πρώτα 50 εκατ. κατ’ έτος από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων το 2018. Οι χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος σε όλη την επικράτεια καλύπτουν τη διαφορά του υψηλού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και του χαμηλού σε σχέση με αυτό ενιαίου τιμολογίου. Ενα από τα σημαντικά οφέλη των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας είναι και η ελάφρυνση των καταναλωτών από τις χρεώσεις ΥΚΩ οι οποίες ανέρχονται ετησίως περί τα 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και του μαζούτ, που καίνε οι τοπικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα διασυνδέσεων ύψους 4,3 δισ. έως το 2030 για την πλήρη διασύνδεση των νησιών. Και ενώ έχει ολοκληρωθεί και η τρίτη διασύνδεση των Κυκλάδων, όπως και η μικρή διασύνδεση της Κρήτης, οι καταναλωτές δεν έχουν δει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ. Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουλίου, και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, από τότε κάθε μέρα που περνάει ανοίγει ο δρόμος για την εξοικονόμηση 1 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση για όλους τους καταναλωτές της χώρας, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Παραμένουν κενό γράμμα τα πολυδιαφημισμένα οφέλη για τους καταναλωτές που, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, φθάνουν τα 500 εκατ.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση υπό την πίεση και της ενεργοβόρου βιομηχανίας, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα, με τη μεγαβατώρα να έχει πάει στα 250 ευρώ πληρώνουν κάθε μήνα 150 εκατ. ευρώ παραπάνω για ρεύμα, προχώρησε στην αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ για τη βιομηχανία μέσης τάσης το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Το συνολικό ποσό ελάφρυνσης ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, προβλέπει επέκταση του μέτρου και στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων. Ο χρεώσεις που αναστέλλονται θα πληρωθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα παράτασης με υπουργική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή