Πρόστιμο 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon από την Ιταλία

Πρόστιμο 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon από την Ιταλία

Για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη αποφασιστική κίνηση Αρχών Ανταγωνισμού κατά αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού καταγράφεται σε μια στιγμή που οι πανίσχυρες πλατφόρμες βρίσκονται στο στόχαστρο εθνικών ή και πολυεθνικών αρχών. Αιτία είναι βέβαια τόσο τα δυσθεώρητα κέρδη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών όσο και τα σκάνδαλα παραπληροφόρησης και χρήσης προσωπικών δεδομένων που έχουν διαβρώσει την εικόνα τους στη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτή τη φορά οι αρχές ανταγωνισμού της Ιταλίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon κρίνοντας ότι ο κολοσσός του online εμπορίου ευνοούσε και προωθούσε κατά αθέμιτο τρόπο τις δικές του επιχειρήσεις logistics, εκμεταλλευόμενος καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση του στην παγκόσμια αγορά.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από ευρωπαϊκές αρχές σε κάποιον εκ των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι ιταλικές αρχές, η Amazon εφάρμοζε πολύ πιο ελαστικά κριτήρια στις εταιρείες που αναλάμβαναν να μεταφέρουν τα πακέτα της όταν αυτές συνεργάζονταν μαζί της και αντλούσε κέρδη από αυτές, ενώ σε άλλες εταιρείες τα κριτήριά της είναι τόσο αυστηρά ώστε μπορεί να αποκλείσουν κάποιο φορέα logistics. Εν ολίγοις, η προνομιακή μεταχείριση απέβαινε εις βάρος των «ανταγωνιστριών εταιρειών logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου». Στη σχετική ανακοίνωση των ιταλικών αρχών ανταγωνισμού τονίζεται πως η Amazon οφείλει να προσφέρει ίσους όρους σε εταιρείες που χρησιμοποιούν δικούς τους μεταφορείς και σε όσους χρησιμοποιούν τις δικές της υπηρεσίες.

Από την πλευρά της, η Amazon χαρακτήρισε το πρόστιμο «αδικαιολόγητο και δυσανάλογα μεγάλο» και τόνισε πως πάνω από τις μισές ετήσιες πωλήσεις της στην Ιταλία αφορούν είδη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, «η επιτυχία των οποίων βρίσκεται στην καρδιά του επιχειρηματικού μας μοντέλου». Πρόσθεσε μάλιστα πως αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό στην Ιταλία, όπου οι υπηρεσίες της δεν είναι παρά «μόνον μία από τις πολλές επιλογές του είδους». Και βέβαια εξέφρασε την πρόθεση να εφεσιβάλει την απόφαση. Είχε, άλλωστε, αποπειραθεί να αναστείλει τις σχετικές έρευνες εναντίον της στην Ιταλία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ήταν σε εξέλιξη ανάλογη έρευνα στις Βρυξέλλες για το ίδιο ακριβώς θέμα. Το αίτημά της απορρίφθηκε, πάντως, τον Νοέμβριο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι ιταλικές αρχές κινήθηκαν κατά της Amazon σε μια περίοδο που οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού σπεύδουν σχεδόν συντονισμένα να επιβάλουν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απόφαση ο κολοσσός και εξέφρασε την πρόθεση να την εφεσιβάλει.

Τον Μάιο οι γερμανικές αρχές ανταγωνισμού εγκαινίασαν έρευνες κατά της Amazon για να καθορίσουν κατά πόσον οφείλει να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες που θεσπίζει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για να θέσει όρια στην υπερβολική δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών. Ενα μήνα αργότερα, άλλωστε, οι γαλλικές αρχές, που έχουν επιβάλει πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακή συμπεριφορά, επέβαλαν πρόστιμο ύψους 720 εκατ. ευρώ στην Google. Επιπλέον, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Βρετανία βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σχετικά με το αν το Facebook έχει χρησιμοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του για να ενισχύσει τη θέση του και να υπονομεύσει τους ανταγωνιστές του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνες για μονοπωλιακή συμπεριφορά σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες, Google, Apple, Facebook και Amazon.

Οπως, πάντως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, όσον αφορά ειδικότερα την Ιταλία, η διαμάχη για το πώς μπορούν να επιβληθούν ρυθμίσεις στις πλατφόρμες έχει πάρει διαστάσεις πολιτικού ζητήματος τα τελευταία χρόνια. Αιτία είναι η συνεχής αύξηση του μεριδίου αγοράς αυτών των αμερικανικών κολοσσών, που συγκεντρώνουν δυσθεώρητα  κέρδη και ισχύ, αλλά και τα αιτήματα των υπαλλήλων τους για περισσότερα εργασιακά δικαιώματα και καλύτερους μισθούς. Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο, εγκωμίασε χθες το σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν για την επιβολή ρυθμίσεων στις πλατφόρμες και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε στενά με τις ιταλικές αρχές ανταγωνισμού για την υπόθεση της Amazon και διασφάλισε ότι θα υπάρξει συνοχή στις δύο παράλληλες έρευνες πάνω στις επιχειρηματικές τακτικές του αμερικανικού κολοσσού. Η Κομισιόν εγκαινίασε έρευνες τον Ιούλιο του 2019 για να εξετάσει κατά πόσον η Amazon χρησιμοποιεί κατά παράβαση των κανόνων θεμιτού ανταγωνισμού ευαίσθητα δεδομένα των ανεξάρτητων εμπόρων που εκθέτουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα της. Η δεύτερη έρευνα είναι αυτή που ξεκίνησαν οι ιταλικές αρχές στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση εμπόρων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics της Amazon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή