Πιέσεις λόγω «Όμικρον» στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις λόγω «Όμικρον» στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίστηκε και χθες η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, διότι οι επενδυτές προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης «Ομικρον», ενώ οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας και ενέργειας δέχθηκαν πιέσεις.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, διότι οι επενδυτές προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης «Ομικρον», ενώ οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας και ενέργειας δέχθηκαν πιέσεις. Ειδικά οι εταιρείες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου επηρεάστηκαν από την πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 είχε αρχικά κέρδη, τα οποία απώλεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε με οριακή πτώση 0,08%. Οι παράγοντες των αγορών ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού μπορεί να ανακόψουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, διότι οι κυβερνήσεις σκληραίνουν τα μέτρα για τον περιορισμό της «Ομικρον». 

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η εικόνα ήταν μεικτή. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,18%, όταν οι S&P 500 και Nasdaq 100 είχαν πτώση 0,32% και 1,17% αντιστοίχως. Η αισιοδοξία για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξασθένησε και υπερίσχυσαν οι φόβοι για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης, εξ ου και οι S&P 500 και Nasdaq 100 διέκοψαν ένα ράλι τριών ημερών. Γενικά το κλίμα επηρεάστηκε και από την κάμψη, η οποία παρατηρήθηκε στις τιμές των μετοχών των ομίλων ακινήτων και ενέργειας. Το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 0,5% στα 1,1288 δολάρια. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης είχε μια πτώση της τάξεως του 1,5% στα 71,24 δολάρια το βαρέλι, διότι οι υποβαθμίσεις της δανειοληπτικής ικανότητας δύο κατασκευαστικών κολοσσών της Κίνας (Evergrande και Κaisa) δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική υγεία της χώρας, η οποία είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια μαύρου χρυσού.

Οι επενδυτές προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης.

Χθες το ΔNT προειδοποίησε ότι η πανδημία δυνητικά θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρότερη από όσο προβλεπόταν και αυτό έως ένα βαθμό εξουδετερώνει την αισιοδοξία που προκλήθηκε με τις δηλώσεις των Pfizer και BioNTech πως τρεις δόσεις του δικού τους εμβολίου επαρκούν για τη μετάλλαξη. Οι μετοχές των ομίλων διανομής φαγητού κατ’ οίκον Deliveroo και Delivery Hero υποχώρησαν μετά τη δημοσιοποίηση προκαταρκτικών κανόνων της Ε.Ε. να αναγνωριστούν περισσότερα δικαιώματα στους εργαζομένους τους. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,22%, με -0,30% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,09% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,93% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,24% στο Μιλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή